Saját megfogalmazása szerint a „civil" sikerek kulcsát kereste, de valójában az ellenzéki NGO-k (álcivilek) finanszírozását leplezte le véletlenül a Magyar Narancs nevű ellenzéki propagandalap. Több helyen is norvég civil alapos, illetve a Soros-féle Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európának (Open Society Initiative for Europe) által támogatott szervezetek álltak az októberi győztes ellenzéki kampányok mögött - hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

Az álcivil szervezetek több helyen is meghatározó szerepet vállaltak az ellenzéki pártokat néhány városban győzelemhez segítő kampányban az október 13-i önkormányzati választásokon. 

A Magyar Narancs (ál)tényfeltáró cikkben mutatta be a sikerek titkát és közvetve azt is, hogy milyen pénzforrásokból segítették az álcivilek az ellenzéki kampányt. 

A lap hosszasan elemezte az egyes településeken megalakult egyesületeket, melyek köztudottan azzal a céllal jöttek létre, hogy a kormánypártok ellenzéki kihívóját segítsék. 

A lap példaként említi a Civil Kollégium Alapítványt (CKA), amelynek mentor-trénere önkéntesként segítette Józsefvárosban Pikó András kampányát.

Pikó AndrásForrás: Facebook

A CKA-s Bálint Mónika korábban is lelkes kampánysegítő volt, csak akkor nem járt sikerrel.

A cikkből kiderül az is, a CKA évek óta dolgozik azért, hogy részvételre buzdítsa az ellenzéki választópolgárokat, és közösségszervező projektekkel segíti a balliberálisokat érdekeik érvényesítésében  a hatalommal szemben.

A CKA-hoz hasonló programok futnak az Ökotárs Alapítványnál, azzal a különbséggel, hogy ők kifejezetten a tízezer fő alatti településeken vannak jelen. Összegzésként a lap leszögezi: a választási sikerhez aktivistákra és pénzre van szükség. 

Arról azonban a Magyar Narancs nem ír, hogy a Civil Kollégium Alapítvány 2013 és 2016 között 150 ezer eurót kapott a Norvég Civil Alaptól, mindemellett a Soros-alapítvány is adott nekik 113 millió forintot,  ebből tartottak a Soros-Alinsky és Popovics-módszerek alapján polgári engedetlenségre oktató táborokat álcivileknek. 

Soros GyörgyForrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Yunus Kaymaz

A CKA egyébként sok más szervezethez hasonlóan tavaly februárban bekapcsolódott az országgyűlési választási kampányba, honlapján pedig azt hirdette: „2018-ban még van választásunk", mintha a jövőben, nyilván a Fidesz–KDNP választási győzelme esetén, ez a lehetőség megszűnne.

A Soros-hálózathoz köthető CKA korábban a polgári engedetlenségi képzésével hívta fel magára a figyelmet. Emlékezetes ugyanis, a CKA hozta létre azt a kunbábonyi kiképzőközpontot, ahol polgári engedetlenségre tanították az NGO-tagokat. A CKA szerkesztette azt a Sebály Bernadett által jegyzett tanulmányt is, amely a közösségszervező program eredményeit mutatja be, és amelynek kiadását a Soros-birodalom Open Society Initiative for Europe elnevezésű tagja támogatta.

Tavaly márciusban a CKA meghirdette a részvétel hetét. Közleményükben azt írták akkor: a gyűlöletkeltés – szerintük – leszivárog a hétköznapokba, ezért nincs fontosabb annál, mint hogy merjük vállalni a véleményünket és másoknak is bátorságot adjunk ehhez. 

A kampányhoz több mint ötven álcivil szervezet és közösség csatlakozott, többek közt a Political Capital, a K-Monitor, a bevándorláspárti Menedék Egyesület, a TASZ, a Transparency International és természetesen az önkormányzati választás ellenzéki sikereiért elismerésben részesített Ökotárs Alapítvány.

Összességében elmondható, a Magyar Narancs a hazai NGO-k választási szerepéről közölt cikket, melyről több kormánypárti politikus már számtalanszor beszélt az elmúlt években,  a balliberálisok azonban igyekeztek cáfolni, a Stop, Soros!-törvénycsomag kapcsán pedig boszorkányüldözésről beszéltek.