Gyermekszemészeti szűrőbusz indul a háromszáz legnehezebb helyzetű településre, a rászoruló családok gyermekei a vizsgálatok alapján szükségesnek ítélt szemüvegeket ingyenesen kapják meg. A program a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg - írj az MTI.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a szeretetszolgálat alelnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón arról tájékoztatott, hogy a felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb egészségügyi szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre.

A program előzményeiről szólva beszélt arról, hogy a szeretetszolgálat több mint tíz évvel ezelőtt kezdett el azzal foglalkozni, hogyan lehet a legszegényebb településekre szemüvegeket juttatni. A szemészeti program egy orvoscsoport segítségével indult el. A Látás ajándékba program során több mint ötezer szemüveg készült el. Ezt követően keresték meg a tapasztalataikkal az Emmi-t.

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba.

A legkorszerűbb technológiákkal ellátott busszal utazó szakemberek mellett videokonferencia keretében szemész szakorvos is rendelkezésre áll,aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Majd azokat a gyerekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz.

Csiki Zoltán kiemelte, hogy az egészségállapotban megmutatkozó egyenlőtlenségek csökkentése hatékony ágazatközi együttműködést igényel a stratégiaalkotástól a végrehajtásig, amelynek szerves része az edukáció, a szociális hálózat és az önkormányzatok infrastrukturális fejlesztése, valamint az érintett közösségek aktív bevonása. Tehát a kormány komoly erőfeszítéseket tesz az ügy előre mozdítása érdekében.

Ezt jól mutatja, hogy az Egészséges Magyarország 2014-2020 stratégia, vagyis a kormány egészségügyi stratégiájának alapvető célja az egyenlőtlenségek, és ennek részeként az egészségi egyenlőtlenségek csökkentését.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója elmondta, nagyon sok gyermeket vizsgálnak és látnak el, de az említett teleülésekből elég kevés gyermek jut el hozzájuk. Feladatuk nem csak az ellátást, hanem a program részt vevő optometristák képzési is - jegyezte meg.