Orbán Viktor magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg Japánban

ORBÁN Viktor
Tokió, 2019. december 5. Orbán Viktor miniszterelnök megnyitja a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én.
Vágólapra másolva!
Magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg a tokiói Szépművészeti Múzeumban Orbán Viktor csütörtökön, az eseményen a miniszterelnök kiemelte: a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy a világ jól jár, ha vannak magyarok. Az eseményen Takamado Tsuguko hercegnő kifejtette, máig jól emlékszik több mint tíz évvel ezelőtti magyarországi látogatására, és most ez a tárlat tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.
Vágólapra másolva!

A Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján a kormányfő hangsúlyozta:

egy japán nehezen értené meg a magyarokat, mert Japán egy nagy nemzet, négyszer akkora a területe, mint Magyarországnak, a népessége pedig tízszer akkora.

Egy japán biztosan azt gondolja, hogy japán ember mindig volt, van és lesz, japánok nélkül nem lehet elképzelni a világot - közölte. Azt mondta: ezzel szemben a magyar egy kisebb nemzet, mint a japán, ezért az a gondolat motoszkál bennünk, hogy a világot, az emberiséget Magyarország és a magyarok nélkül is el lehet képzelni.

- fogalmazott.

Tokió, 2019. december 5. Orbán Viktor miniszterelnök megnyitja a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy vélte, a magyarok azért innovatívak, azért képesek olyan világszínvonalú alkotásokra, mint amilyeneket itt is látni, mert

bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk, a világ jól jár, ha vannak magyarok.

- jelentette ki.

Takamado Cuguko hercegnő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én. Mellettük balról Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kifejtette: amikor Magyarországon japánokkal beszél, az a benyomása, hogy több dolog köt össze minket, mint amennyi elválaszt. "A szellem, az érzelmek és az erények közös metszetét" azonnal felismerik, ha egy magyar beszél egy japánnal - vélekedett. Arról is beszélt, hogy

kiemelkedő kulturális beruházás és fejlesztés zajlik most Budapesten,

"fantasztikus múzeumi negyedet építünk", és egy nemzetközi tervpályázat kiírása után két épületet japán építészek terveznek.

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulójáról elmondta: 150 év kerek évforduló, sok módon lehet megünnepelni, mi egy kiállítással ünnepelünk, kultúrával, mert ez méltó két olyan ősi kultúrnemzethez, mint a magyar és a japán.

Közölte: több mint tízezer kilométert tett meg, hogy itt lehessen ma. Magyarország távoli, furcsa ország, furcsa emberek vannak ott, akiknek lelkülete látható majd a kiállításon - jegyezte meg. A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akinek munkája által a műalkotások eljuthattak Tokióba, és külön megköszönte Szuzuki Oszamunak (a Suzuki Motor Corporation elnökének), "Magyarország régi barátjának", aki sokat tett, hogy a kiállítás létrejöhessen.

Tokió, 2019. december 5. Orbán Viktor miniszterelnök megnyitja a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban. Jobbról Takamado Cuguko hercegnő. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárlat látogatóinak azt kívánta, hogy legyen a művek megtekintése izgalmas időtöltés nekik. Ha pedig tetszett, amit láttak, jöjjenek el Magyarországra, szeretettel várjuk önöket - tette hozzá.

Orbán Viktor végül megköszönte a 150 éves barátságot. "Isten óvja Japánt és a magyarokat"

- zárta szavait.

Takamado Tsuguko hercegnő felidézte: 2008-ban járt utoljára Magyarországon, és máig emlékszik a főváros Duna-partjára, a Halászbástyára, a Lánchídra és a múzeumokra.

A most megnyíló kiállításon Magyarországot képviselő művek lesznek láthatók, olyan alkotások, amelyeket Japánban még nem láttak

- közölte. Hozzáfűzte: a tárlat tovább erősíti a magyar-japán kapcsolatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök megnyitja a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlatot a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: Magyarország egyik legvirágzóbb időszaka akkor kezdődött, amikor Japán is új, prosperáló korba lépett, a 19. század közepén. Ekkor, 1869-ben vették fel a diplomáciai kapcsolatokat, amivel Magyarország és Japán olyan közel került egymáshoz, mint korábban sosem - közölte.

Takamado Cuguko hercegnő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök (k) Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő című festménye mellett a Kincsek Budapestről: európai és magyar mesterművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából címmel megrendezett tárlat megnyitóján a tokiói Szépművészeti Múzeumban 2019. december 5-én. Mellettük balról Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett: a Szépművészeti Múzeum építését a 19. század végén rendelték el, gyűjteményét jelentős állami vásárlásokkal és adományokkal gyarapították, így vívta ki máig megőrzött magas rangját. Ebből a gyűjteményből hoztak most el egy átfogó válogatást, amelynek révén nemcsak kiemelkedő európai művészek alkotásaival találkozhatnak a látogatók, hanem jelentős magyar művekkel is - mondta.

Ószaka Eriko, a tokiói Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról beszélt:

két nagy magyar múzeum fogott össze, hogy különleges műveket hozzanak Tokióba a japán közönségnek.

A magyar intézmény lenyűgöző kollekciója érkezett ide, hasonló összeállítás még nem volt Japánban - mondta. Hozzátette: gazdag élményeket kínál a kiállítás a művészetkedvelő múzeumlátogatóknak.
A kiállítás 2020. március közepéig látható Japánban, a tárlaton 130 mű tekinthető meg, a darabok a művészettörténet 400 évét ölelik fel. A kiállítást a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából rendezik meg.