Még sosem voltak olyan jók Magyarország és Japán kapcsolatai, mint jelenleg - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tokióban.

A japán-magyar gazdasági kapcsolatok 150 éve címmel rendezett befektetési szemináriumon felszólalva a miniszter kiemelte: a két ország barátsága és szövetsége a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul, amelyet bizonyít az a tény is, hogy
a japán cégek és emberek mindig is nagy bizalommal voltak Magyarország iránt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó emlékeztetett: harminc évvel ezelőtt a rendszerváltozással megvalósult az átmenet a kommunista diktatúrából a demokráciába, egyúttal létrejött a szabadpiac is. Ez egy kihívásokkal teli időszak volt, és akkoriban nem sokan hittek abban, hogy Közép-Európa - és benne Magyarország - gyors fejlődésre lenne képes. Azonban a japán vállalatok az elsők között bíztak Magyarországban, az első külföldi beruházók között voltak, és "ezt sosem felejtjük el" - fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy hasonló fordulópont volt a magyar gazdaság történetében 2010 is, amikor megteremtették a magyar modellt. Addig úgy tűnt, kötelező választani a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a pénzügyi fegyelem között, de Magyarország bebizonyította, hogy nem kell választani, minden cél elérhető egyszerre - mutatott rá.

Hangsúlyozta azt is, hogy az ország hosszú távú célja olyan növekedés elérése, amely legalább 2 százalékkal meghaladja az EU-átlagot.

A tárcavezető az elmúlt évek eredményei között említette, hogy a gazdasági növekedés mellett az államadósság csökken, munkaalapú gazdaságot építettek ki, megreformálták az adórendszert, a szakképzést, továbbá növekednek a bérek.Szijjártó Péter méltatta a magyar-japán gazdasági kapcsolatokat. Közölte, hogy Magyarország célja az együttműködés még szorosabbá tétele.

Kitért arra is, hogy a szemináriumot Orbán Viktor miniszterelnök tokiói látogatása alkalmával szervezték meg. A magyar-japán politikai kapcsolatokban sincsenek nyitott kérdések, ami jó esélyt ad a sikeres üzleti kapcsolatok építésére - közölte.