Milliárdokat vesznek el a budapestiektől a balliberális kerületi vezetők

Fővárosi Közgyűlés, Városháza, Karácsony Gergely 2019.11.27.
Vágólapra másolva!
Elképesztő mértékű pénzszórásba kezdtek a balliberális vezetésű kerületek az októberi önkormányzati választás óta. Teljesen indokolatlan módon megszaporodtak a közel milliós fizetést kapó alpolgármesterek a II., a III., a XI., a XIV, és a XVIII. kerületben. Összességében a teljes ciklus alatt több milliárd forintot vesznek ki a budapestiek zsebéből. Mindezen fejlemények egyértelműen bizonyítják, hogy a balliberális szivárványkoalíció pártjai csupán kifizetőhelyként tekintenek az önkormányzatokra. A balliberális propagandamédia, persze, megpróbálja mosdatni az ellenzéket, és megmagyarázni az irtózatos pénzszórást.
Vágólapra másolva!

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás után kevesebb mint 700 millió forint ment el a kerületi polgármesterek és alpolgármesterek fizetésére évente. Az idén megválasztott tisztségviselők együtt viszont több mint egymilliárd forintot keresnek évente. Mindezt úgy, hogy fideszes vezetésű kerületekben még csökkent is az alpolgármesterek száma. Összességében csak ezen a tételen másfél milliárd forintot vesztenek a fővárosiak egy ciklus alatt.

Érdekesség, hogy míg 2014 őszétől 52 főállású és 8 társadalmi megbízatású alpolgármester dolgozott a 23 budapesti kerületben, a 2019-es választás után 60 főállású és 9 kvázi részmunkaidős alpolgármestert választottak meg. A növekedés teljesen egyértelmű.

Karácsony és balliberális haverjai nem fukarkodtak a saját fizetésükkel Fotó: Hirling Bálint - Origo

Minden kis ballib alakulatot kifizettek

A legtöbbet a gyurcsányista László Imre által vezetett XI. kerületben költenek az alpolgármesterekre. Mögötte fej-fej mellett következik a III., a X., a XIV. és a XVIII. kerület. Újbudán kettővel több alpolgármestert választottak az előző ciklushoz képest, és mindannyian főállásúak: Bakai-Nagy Zita (DK) fizetése 928 100 forint, plusz kap havi 139 200 forint költségtérítést, ugyanennyit vehet föl Barabás Richárd (Párbeszéd) és Hintsch György (MSZP), míg Orosz Anna (Momentum) fizetése 979 100 forint, neki havi 146 900 forint költségtérítés jár.

A négy helyettes és László Imre polgármester bére így több mint 66 millió forint évente.

A másik négy említett kerületben – ahol szintén majdnem minden, az összefogásban érdekelt pártnak jutott alpolgármesteri hely – 63 millió forint ez az összeg – mindezeket az adatokat abban a 24 nevű balliberális propagandalapban készített cikkben olvashatjuk, amelyben a szerző mindent elkövetett annak érdekében, hogy mentegesse a balliberális vezetésű kerületeket a csillagászati fizetések miatt.

Karácsony helyettesei is örülnek az óriási fizetésüknek Fotó: Polyák Attila - Origo

Karácsonyék 200 millióval többet vihetnek haza

Karácsony Gergely főpolgármesterként havonta bruttó 1 490 745 forintot vihet haza költségtérítéssel együtt, öt helyettese – Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Kiss Ambrus, Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) – bruttó 1 341 705 forinttal gyarapodik minden hónapban.

Ez öt év alatt 492 millió forint, ami körülbelül 200 millióval több a ciklus alatt, mint amennyit a Tarlós-éra elején megszavaztak

a fideszes főpolgármesternek és helyetteseinek.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Intézet

Az előző önkormányzati ciklus során a fővárosi kerületekben mindösszesen 57 főállású és társadalmi megbízatású alpolgármester kapott feladatot. Az októberi választást követően az újonnan megalakult testületekben ez a szám 71-re emelkedett úgy, hogy a kormánypártok által vezetett testületekben a rendelkezésre álló információk szerint 1-gyel, míg az ellenzéki testületekben 14-gyel nőtt ez a szám (a 20. kerületben, melyet független polgármester vezet, csökkent az alpolgármesterek száma). Az ellenzéki vezetési kerületekben átlagosan 3-4 alpolgármester kapott munkát (3,57 db), míg a kormánypártiaknál 2-3 tisztviselővel számolhatunk (2,37 db) – közölte korábban az Oeconomus Gazdaságkutató Intézet.

Zuglóban keresnek a legjobban a képviselők

Látványos fizetésemelések, a tisztségek számának növelése, egymás pozícióba hozása - kulcsszavakban így lehetne összefoglalni az ellenzék teljesítményét azokban a kerületekben, ahol hatalomra kerültek. A legnagyobb képviselői fizetések Zuglóban születtek, az alpolgármesterek száma pedig a II. kerületben emelkedett a leglátványosabban.