Hollik István: Indokolt lenne Máté Gábor menesztése

GOTHÁR Péter
Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendező a Hét kis véletlen című játékfilm első forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem - mondta Hollik István kormányszóvivő. Felhívta a figyelmet arra: az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József Színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez - tette hozzá Hollik István - indokolt lenne.
Vágólapra másolva!

A kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni - mondta Hollik István. Hozzátette: szintén nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait a kultúrával kapcsolatban.

Ugyanakkor úgy vélte:

Felhívta a figyelmet arra: az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József Színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez - tette hozzá Hollik István - indokolt lenne.

Máté Gábor, a Katona színház igazgatójának távozásának szükségességéről beszélt a kormányszóvivő Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint mondta, a vegyes - állami és önkormányzati - finanszírozású intézmények esetében, kormány jelenleg nem tud élni működtetés felelősségével, így ezen kívánnak változtatni. Hozzátette:


Úgy összegzett: a Nemzeti Kulturális Alapot nem megszünteti a kormány, hanem megújítja, tökéletesíti a rendszert.

Arra a kérdésre, hogy a módosításokról egyeztetnek-e a főváros vezetésével, Hollik István azt mondta: a parlamentben van helye ennek az egyeztetésnek, ott pedig minden megválasztott országgyűlési képviselőnek, így Karácsony Gergely pártja képviselőinek is a van lehetősége kifejteni a véleményét.