A kulturális finanszírozás módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentben a kormány. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a Facebookon jelentette be pénteken, hogy a Fidesz megszavazza a törvényt, mert nem fordulhat elő többé, hogy következmények nélkül maradjon az, ha egy színházban szexuális zaklatás történik. Gothár Péter ügyében ugyanis a Katona József Színház 11 hónapon keresztül nem tett semmit, sőt, Máté Gábor igazgató kényszerítette az áldozatot, hogy a továbbiakban is dolgozzon együtt Gothárral. A módosítás értelmében ettől kezdve, ha egy színház állami támogatásra is igényt tart, akkor az államnak beleszólási joga lesz az igazgató kinevezésébe. Ha ezt a fenntartó önkormányzat nem akarja, akkor saját magának kell finanszíroznia a színházat. 

Megszavazza a Fidesz-frakció a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon. 

A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot - írta Kocsis Máté a Facebookon.

A javaslat szerint a kormány nem csökkenti a színházak fenntartására fordított összeget, de minden egyes intézményt átvilágítanak. Ennek oka az, hogy a Gothár-ügy nem egyedi eset, már ez előtt is derültek ki szexuális zaklatási ügyek. 

Gothár PéterForrás: MTI/Kollányi Péter

Ha egy önkormányzat az állam szerepvállalása nélkül akar színházat fenntartani, ezt megteheti, de akkor állnia kell a költségeket. Ha viszont az önkormányzatok szeretnék, hogy az állam is finanszírozza a színházakat, akkor a fenntartói jogokat is meg kell osztani. 

A kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni - mondta Hollik István kormányszóvivő. Nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait sem. Azonban 
a Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem 

- mondta. 

Az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József Színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez indokolt lenne  - mondta Hollik István. 

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatójaFotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az után adott ki közleményt, hogy Karácsony Gergely levelet írt neki. A közleményben azt írja, hogy a kormány megítélése szerint nem söpörhetőek szőnyeg alá, és nem maradhatnak következmények nélkül a Katona József Színházban történtek. Nem csupán a szexuális zaklatás ténye az, amely mélyen elítélendő és elfogadhatatlan, de az is, hogy egy színház vezetése ezt egy éven keresztül eltitkolja és eltussolja anélkül és ahelyett, hogy azonnali hatállyal elbocsájtotta volna az elkövetőt. 

Nacsa Lőrinc frakciószóvivő a Hír TV-ben reagált arra, hogy az ellenzék valamiféle kormányzati bosszúnak nevezte a törvényjavaslatot. Azt mondta, az ellenzék csak el akarja terelni a figyelmet a Gothár-botrányról. 

Itt arról van szó, hogy több mint egy évig el tudtak tussolni egy bűncselekményt. A színházi alkalmazottakkal titoktartási nyilatkozatokat írattak alá ezzel kapcsolatban. Semmilyen módon nem akarták, hogy ez nyilvánosságra kerüljön. Budapest egyik főpolgármester-helyettese, a Gyurcsány-párti Gy. Németh Erzsébet azt mondta, hogy mivel nem történt feljelentés, ezért szerinte az ügy le van zárva. Szerintünk ez nem ilyen egyszerű, és szeretnénk véget vetni annak az állapotnak, hogy egyes színházak az állam pénzét kérik, de közben nem engednek semmilyen átvilágítást és betekintést. 

A törvényjavaslatról ezt mondta: 

Ez egy kormányzati törvényjavaslat, tehát ez nem a frakcióktól vagy valamelyik egyéni képviselőtől érkezik, tehát ezt a kormányzat fogja benyújtani. Szerintem minél hamarabb be fogják ezt nyújtani, hiszen most is már a közbeszéd erről szól. Nyilvánvalóan szerintem fontos, hogy minél hamarabb az átvilágítás elkezdődjön, ezért még a karácsonyi parlamenti szünet előtt elfogadjuk ezt a törvényjavaslatot. Ezért is biztosítottuk a kormányzatot a támogatásunkról, miután átbeszéltük ezt a kérdést." 

Korábban már több fideszes politikus is arról beszélt, hogy a Gothár-ügynek következményei kell, hogy legyenek. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője már több mint egy hete azt mondta, hogy 

Elérkezett az ideje, hogy személyi következményei legyenek Gothár Péter szexuális zaklatási ügyének 

Halász János hozzátette: 

Már nemcsak az tudott, hogy Gothár Péter rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója a szexuális zaklató, hanem - miután maguk az érintettek vallották be - az is egyértelműen kiderült, hogy a színházban történteket egy éven át szándékosan eltitkolták. 

Megdöbbentő, de erre a nyilatkozatra a Színművészeti vezetése pökhendi szemtelenkedéssel válaszolt. 

Az ATV Híradónak Pósán László, a parlament kulturális bizottságának elnöke erősítette meg, hogy vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt. 

Értelemszerűen akár a színháznál is, és akár a színművészeti oldaláról is, ahol ez felmerül, ott kell, hogy legyen személyi következménye 

- tette hozzá Pósán László.

Hihetetlen, de azóta sem történt semmi. A Katonát fenntartó fővárosi önkormányzat látványosan hallgatott - mind Karácsony Gergely főpolgármester, mind Gyurcsány-párti helyettese, Gy. Németh Erzsébet.

A Színművészetinek már nincs könnyű dolga, ha el akarja tussolni az ügyet - márpedig el akarja. Az egyetem fenntartója ugyanis az innovációs és technológiai minisztérium, a vizsgálóbizottságba is delegáltak tagot megfigyelőnek.

Palkovics László miniszter világossá tette: 

Ha a Színművészeti Egyetemen is az történt, amit a sajtóban olvastam - bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet -, ha bárki az egyetem vezetéséből tudott valamit, de eltitkolta, akkor az a minimum, hogy lemond. 

Az egyetem, ahogy többször megírtuk, persze próbálkozik és taktikázik.

Ha a parlamentben a kétharmados kormánytöbbség - a várakozásoknak megfelelően - megszavazza a javaslatot, lehetőség nyílik arra, hogy a szexuális zaklatókat akkor is időben leleplezzék és felelősségre vonják, ha az önkormányzat - mint most a Karácsony-féle Városháza - ebben nem partner.