Akár a kispesti baloldali koalíció széteséséhez is elvezethet az október 13-i választás előtt kirobbant korrupciós botrány. Lackner Csaba, akkor még MSZP-s képviselő egy kiszivárgott felvételen közpénzek ellopásáról és önkormányzati visszaosztásról beszélt. Az ügyben jelenleg öt büntetőeljárás zajlik. Időközben Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester nemcsak a helyén hagyta a kiszivárgott felvételeken csak Mr. 40 Százaléknak hívott Kránitz Krisztiánt, hanem még meg is duplázta a fizetését a helyi vagyonkezelő élén. Kránitzot egyébként arra kötelezték, hogy adjon ki minden dokumentumot, azonban ő ezt megtagadta. A kerületben egy vizsgálóbizottságot is felállítottak, de egyelőre nem kezdte meg a munkáját.

Az „összellenzéki" vezetésű kispesti önkormányzat közpénzköltései kapcsán öt büntetőeljárás is folyamatban van, a tényfeltáró bizottság egyelőre mégsem állt fel - számolt be a legújabb fejleményekről a Magyar Hírlap. A képviselő-testület legközelebb várhatóan január végén ül össze, és dönt a bizottság összetételéről. 

Egyre nehezebb helyzetben van Gajda Péter, Kránitz Krisztián és Lackner CsabaForrás: Facebook

Akár szét is eshet a kispesti baloldali többség

Az sem kizárt, hogy mire a Lackner-ügyként ismertté vált videókon elhangzó korrupciógyanús ügyeket feltárják, borulhat a kispesti ellenzéki összefogás. Ennek előszele, hogy Kispesten a momentumos Paróczai Anikót jelölték átláthatósági tanácsnoknak, aki  azzal kezdte a munkáját, hogy kikért tizennyolc, ötmillió forint alatti szerződést a kispesti vagyonkezelőtől, ám ezeket a hangfelvételen a Mr. Negyven Százalékként említett MSZP-s Kránitz Krisztián nem adta ki. Az új többség a legutóbbi testületi ülésen egyébként leszavazta a fideszes indítványt, hogy valamennyi szerződést hozzák nyilvánosságra.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti frakcióvezetője a javaslat elutasítása kapcsán közösségi oldalán azt írta:  Most azon pörögnek, hogy kényszeríteni kell Kránitz Krisztián vagyonkezelő-igazgatót, adja oda azokat a dokumentumokat, amelyek kiadására jogszabály kötelezi. 

Gajda Péter mindent megtesz annak érdekében, hogy eltussolják a kispesti korrupciós botránytForrás: Facebook

Dódity Gabriella a Magyar Hírlapnak azt mondta, már frakciók sincsenek Kispesten, hogy ne legyen kínos, ha valamely kérdésben nem tudnak megállapodni. Ugyanakkor Paróczai Anikó átláthatósági tanácsnok a közösségi médiában úgy próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy azt írta:  Megnyugtatásul közlöm, a munka már elkezdődött, csapatommal, jogászokkal és szakértőkkel elemezzük a szerződéseket. Átláthatóbb önkormányzatot szeretnék Kispestnek. 

Nem éri meg kockáztatni az ellenzéki összefogást, és a kispesti vagyonkezelő igazgatójának Kránitznak Krisztiánnak mindenképpen ki kell adnia az igényelt dokumentumokat - erről már Zugló szocialista polgármestere beszélt. Horváth Csaba szerint, ha kell, akkor kényszeríteni kell erre. Mert az a minimum, hogy az átláthatóságért felelős tanácsnok számára minden iratot biztosítanak Kispesten.

Mr. 40 Százalék mindenképpen maradna

Ezenközben Gajda Péter MSZP-s polgármestere a duplájára emelte a vagyonkezelő igazgatójának fizetését, mivel az előző ciklusban még képviselő Kránitzot az idei választáson már nem indították, így elesett a képviselőknek járó apanázstól. 

Időközben az is kiderült, hogy a kispesti vagyonkezelő élén maradna a Mister 40 Százaléknak nevezett Kránitz Krisztián - erről a Hír televíziónak beszélt. Szerinte hiába akarnák elmozdítani, 2020-ig szól a szerződése. Sajtóhírek szerint a Párbeszéd színeiben politizáló Burány Sándor sem akarja Kránitzot pozícióban tartani. 

A csigalassúságú átláthatósági tempó Kispesten azért is érthetetlen,  mert öt büntetőeljárás is folyik, ebből három a választások előtt kiszivárgott videó kapcsán. A Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés, az ORFK kábítószerrel történő visszaélés, míg a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás megalapozott gyanújával folytat eljárást. Ezeken kívül az önkormányzat gazdasági társaságánál, a Közparknál 43,5 millió forintos sikkasztás a gyanú, az Almavirág tér felújítása kapcsán szintén korrupciós ügyben vizsgálódnak.

Egyelőre semmilyen következménye nincsen a kispesti szocialista botránynak

Mint arról korábban beszámoltunk, Dódity Gabriella, a Fidesz kispesti frakcióvezetője szerint a helyi szocialista városvezetés semmi érdemlegeset nem tett eddig az október elején kirobbant gigabotrány tisztázása érdekében. Dódity elmondta, hogy  egy névtelen levélből értesült arról, hogy a felvételeken Mr. Negyven Százaléknak becézett Kránitz Krisztián fizetését duplájára emelte a polgármester saját hatáskörben,  Lackner Csaba pedig továbbra is képviselő, így egyelőre semmilyen következménye nincs a kispesti botránynak.

Lackner Csaba továbbra is képviselő KispestenFotó: Polyák Attila - Origo

Videó-összeállítás készült arról, hogyan jutottak el a balliberális politikusok a teljes tagadástól egészen a felismerésig Lackner Csaba volt kispesti MSZP-s képviselő ügyében. Mint arról korábban beszámoltunk, az október 13-i önkormányzati választás előtt Lackner Csabáról olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken közpénzek ellopásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszél.