Gyurcsányékat nem zavarja, ha új szövetségesük, a Jobbik turistákat ver

Gyurcsány Ferenc; Gréczy Zsolt a DK elnöke a DK szóvivője egész alakos fotó FOTÓ gyologosjárda KÉPKIVÁGÁS kerékpárút Közéleti személyiség foglalkozása köztársaság napja politikus SZEMÉLY a DK elnöke a DK szóvivője egész alakos fotó FOTÓ gyologosjárda KÉPK
Budapest, 2018. február 1. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Gréczy Zsolt, a DK szóvivője érkezik a párt és az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriuma köztársaság napja alkalmából tartott megemlékezésére a fővárosi Széchenyi rakparton 2018. február 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Szombati sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője nem volt hajlandó elítélni Szabó Balázst, az ellenzéki összefogás újpesti képviselőjelöltjét, amiért a vádak szerint társaival megvert három tunéziai állampolgárt. Mint ismert, a napokban az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztésre súlyosbította a vádat a jobbikos politikus ellen. Új szintre került a Jobbik és a Gyurcsány-párt házassága.
Vágólapra másolva!

Szombaton a DK pártközpontja Gréczy Zsoltot állította ki a média elé, a sajtótájékoztatón kérdezték Szabó Balázsnak, az ellenzéki összefogás IV. kerületi képviselőjelöltjének turistaverős ügyéről is. Ez azért különösen aktuális, mert a napokban súlyosbították a vádat a jobbikos politikus ellen. Az újságírók elsősorban azt szerették volna megtudni, mi Gyurcsány Ferencék álláspontja a botrányban. A DK frakciószóvivője először ezt mondta:

"Ez azért lep meg, mert sem a Jobbiknak nem vagyok szóvivője, sem újpesti önkormányzati képviselő nem vagyok, én egy másik párt frakciószóvivője vagyok. Ha van elmarasztaló ítélet, akkor nyilván a testület, vagy maga az elítélt személy, vagy a pártja el fogja dönteni, ennek milyen következményei lesznek. A Demokratikus Koalíció szempontjából ennek nincs jelentősége."

Majd miután emlékeztették arra, a jobbikos politikus a DK támogatásával indult a városrészben, így csak van valamiféle véleménye a történtekről, széttárta a karjait.

"Ha van elmarasztaló, jogerős ítélet, akkor majd el fogják dönteni az illetékesek, hogy ezzel mi a feladatuk. Köszönöm!"

Gréczy válasza több szempontból is érdekes:

  • a Gyurcsány-párt egy rasszista indíttatású ügyben ködösít, szembemenve az általa hirdetett értékekkel;
  • a pártvezetés nem hajlandó azt mondani, hogy vállalhatatlan minden ilyen eset, még ha Szabóé csak vádemelésnél tart;
  • ehelyett inkább rasszista, antiszemita szövetségesét, a Jobbikot védi.
Budapest, 2018. február 1. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (b) és Gréczy Zsolt, a DK szóvivője érkezik a párt és az Új Köztársaságért Alapítvány kuratóriuma köztársaság napja alkalmából tartott megemlékezésére a fővárosi Széchenyi rakparton 2018. február 1-jén. MTI Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint ismert, az önkormányzati kampány hajrájában derült ki, hogy Szabó Balázs, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje ellen vádat emeltek három tunéziai állampolgár megverése miatt. A vádirat szerint 2016-ban a jobbikos politikus és két társa először sértegette, majd sörösüveggel és kavicsokkal dobálta meg, és végül ököllel verte a szabadságukat Magyarországon töltő fiatalokat. Szabó ezzel az ügyészség látóterébe került: egy évvel később csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emeltek vádat ellene. A minap érkezett a hír, miszerint a vádhatóság felfüggesztett szabadságvesztésre súlyosbította a vádat a soron következő, február 5-ei tárgyalás előtt.