Vidékről indult akcióval mentenék meg az új budapesti múzeumokat

2019.12.07. 12:22

Már több mint 35.000-en írták alá azt a Nagykanizsáról indult petíciót, amely arra kéri a Kormányt, hogy tegyen meg mindent a Liget Budapest projekt megmentéséért. A Szabó László által indított akció szövege szerint a főváros új vezetése meg akarja akadályozni az utóbbi száz év legnagyobb kulturális fejlesztését. A Karácsony Gergely vezette új Fővárosi Közgyűlés döntésével az ország legnépszerűbb kulturális intézményeit hozná nehéz helyzetbe, többek között az Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza nem épülne meg, de a már folyamatban lévő, gyakorlatilag félkész állapotban lévő Néprajzi Múzeum leállítását is megfontolná.

A petíció szerint azonban „Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa". Legyen a Liget Projekt büszkesége a Nemzet fővárosának! - zárul az aláírásgyűjtés, amelyhez IDE KATTINTVA lehet csatlakozni.

A Magyar Innováció HázaForrás: ligetbudapest.hu

Szabó László elmondta: azért érezte fontosnak, hogy elindítsa a petíciót, mert úgy érzi, a főváros döntésének következtében egy történelmi lehetőséget szalaszt el az ország. 

Egy olyan lehetőség kapujában állunk, amely megvalósulása esetén az utánunk jövő nemzedékek büszkeséggel gondolnának a mai Magyarország polgárainak teljesítményére, távlatos gondolkodására és felelősségére. 

Eddig csaknem 10 ország, 500 településéről írták alá a petíciót, New Yorktól Székelyudvarhelyig, Milánótól Göteborgig, Calgarytól Londonig, Szabadkától Dublinig fogtak össze a Liget-projekt megmentéséért.

A Magyar Zene Házának látványterveForrás: Liget Budapest./Facebook

A projekt ma Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert kulturális tartalmú városfejlesztési vállalkozása. Ez a beruházás Budapest millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítja meg, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkájával egyetemben, melynek köszönhetően a park zöldje is jelentősen bővül mennyiségében és minőségében. A megújult Városliget a tervek szerint 2023-ban készülne el.