A botrányos ellenzéki viselkedés miatt van szükség házszabály-módosításra

2019.12.08. 13:41

Az Országgyűlés házszabályának tervezett módosításával nem veszik el szankcióként a képviselők szavazati jogát, így a választópolgárok továbbra is képviselve lesznek - hangsúlyozta Deák Dániel,  a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Deák Dániel hozzátette, hogy a képviselőknek minden felszólalási joga is változatlan marad. Csupán arról szól a módosítás, hogy akik sorozatosan megszegik a szabályokat, akadályozzák a parlament munkáját, azok egy ideig el lesznek tiltva, de más módon szavazhatnak, és pénzbírsággal sújthatók - tette hozzá.

Az elemző azt is elmondta, hogy az ellenzéki képviselők példa nélküli viselkedése készteti arra az Országgyűlést, hogy szankciórendszert alakítsanak ki a parlament munkáját akadályozókkal szemben.

Deák Dániel elképzelhetetlennek nevezte, hogy akár az Egyesült Államokban, akár Nyugat-Európában hasonló módon viselkedjenek a politikusok.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Deák szerint főként azok alkalmazzák ezeket az eszközöket, akik alig kimutatható támogatottsággal rendelkeznek. Ennek kapcsán megjegyezte: régebben volt, aki felszólalásaival tudott kiemelkedni, a mostani ellenzéki képviselők viszont nem képesek ilyen felszólalásokra, ezért folyamodnak más eszközökhöz.