A gyerekkori védőoltásokat a magyar szülők adatják be a legtöbben

oltás, kanyaró
Vágólapra másolva!
Javul a magyarok egészségi állapota, átoltottsági szempontból a gyerekek kiemelkedően jó helyzetben vannak. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár az M1-nek adott interjújában elmondta, Európában Magyarországon a legmagasabb a gyermekek átoltottsága.
Vágólapra másolva!

Horváth Ildikót elsősorban az Európai Bizottság napokban nyilvánosságra hozott jelentése kapcsán kérdezték. Ebből többek között az is kiderül, hogy a magyarok születéskor várható élettartama és az egészségben eltöltött éveinek száma is nő, ráadásul gyorsabb tempóban, mint az európai átlag.

Forrás: --

Kitért arra is, hogy az országokra vonatkozó jelentések azért is fontosak, mert sokan tanulhatnak egymástól a tagállamok. A jelentésekből kiderült például, hogy

a várható élettartam összefügg az influenzafertőzéssel is.

Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy már megjelent az influenza A vírusa Magyarországon, de csak januárban várható a fertőzés elterjedése, így még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást.

Az államtitkár hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát is. Elmondta, a népegészségügyi szűréseiken csaknem 2 ezer embernél sikerült a rákmegelőző állapotot kezelni, több mint 200 esetben megtalálták a daganatot és azt kezelték. Életeket mentettek a szűrések - szögezte le Horváth Ildikó.