Kirúgják Karácsony Gergelyék a nekik nem tetsző színigazgatókat

CaféBudapestFest sajtótájékoztató. Káel Csaba a MÜPA vezérigazgatója, Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója. 2016.05.31.
Vágólapra másolva!
A héten négy színházvezetői pályázatról döntött a balliberális fővárosi vezetés. Karácsony Gergelyék az Örkény és a Kolibri vezetőjét meghagyták, a Bábszínházban pedig a nyugdíjba készülő eddigi vezető helyettesét nevezték ki. Viszont személyesen a főpolgármester érvénytelenítette a szabadtéri színházakat irányító szervezet igazgatói pályázatát, valami zagyva indokkal. Annak ellenére, hogy a szakmai zsűri messzemenően támogatta a Szabad Tér Színházat már 15 éve sikeresen irányító Bán Teodórát. Az a bűne, hogy Karácsonyék szerint nem kötődik a balliberális oldalhoz. Pusztán arra törekedett, hogy politikailag teljesen semlegesen vezesse a szabadtéri színpadokat. Nyilvánvaló: Karácsony Gergelyéknek nem az a problémájuk az új színházi törvénnyel, hogy attól félnek, a minisztérium elküldhet igazgatókat. Ez nem következik a törvényből, ráadásul értelmetlenség is a feltételezés: a Fidesz vezette budapesti Városháza az elmúlt 9 évben rendszeresen kinevezte a közismerten balliberális, de egyébként akkor alkalmasnak tartott színházvezetőket. Máté Gábor például 2011-ben lett a Katona igazgatója, majd Tarlós István 2016-ban újabb öt évre kinevezte. Karácsonyék problémája fordított: ők akarják sorra kirugdosni a szerintük nem balliberális színházvezetőket, és attól félnek, hogy az új színházi törvény ezt megnehezíti. 
Vágólapra másolva!

Nézzük először a hivatalos szöveget!:

Négy színház vezetésére írt ki pályázatot a főváros, mivel ezekben az intézményekben jövő év elején lejár az igazgatók megbízatása. Mind a négyre egy-egy pályázat érkezett, a Budapest Bábszínház Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyére Ellinger Edina jelenlegi igazgatóhelyettes, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyére Novák János jelenlegi ügyvezető, az Örkény István Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyére Mácsai Pál jelenlegi ügyvezető, valamint a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetői álláshelyére Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető pályázott.

A pályázókat minden esetben támogatta a szakmai zsűri, a főpolgármester azonban a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. jövőbeli működésének strukturális áttekintése miatt javasolja a pályázatának eredménytelenné nyilvánítását, és az új szempontok figyelembevételével új pályázat kiírását.

Eddig a hivatalos szöveg.

Hárman tehát folytathatják (ismételjük: Meczner János eddigi igazgató helyettese kapott megbízást a Bábszínházban). A Bábszínházban Alföldi Róbert egymás után rendezhette a botrányt keltő előadásokat, az Örkény Színház vezetője sem ellenséges éppen Karácsony Gergelyékkel, jelentkezett tiltakozni is. A Kolibri Színház Novák János személyes, sikeres teremtménye, félig-meddig gyerekszínház. Annyira hozzá kötődik, hogy senki nem vágyik oda, senki nem akarja megszerezni. Ő is maradhatott.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója. Fotó: Marton Szilvia - Origo

De mi lehet Karácsonyék baja Bán Teodórával?

Sikeres balett-táncosnő volt, a rendszerváltás után megszervezte Keveházi Gáborral a Budafestet, 2004-ben a Szabad Tér Színház vezetője lett. 15 éve elismerten jól csinálja, de közben jött az ősbűn: 2013-ben kinevezték a főváros kultúráért és turizmusért felelős szervezete, a Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügy- és művészeti vezetőjének. Majd kapott Bánffy Miklós-díjat is. Tavaly óta a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének az elnöke.

Azaz, az egyébként politikailag semleges, igazi szakember normális kapcsolatban volt a fideszes városvezetéssel. Meg a helye is kell másvalakinek. Ennyi elég is, hogy Karácsonyék (a háttérben persze mindig Gyurcsányékkal) elmozdítsák.

És itt derül ki, hogy milyen hazug Karácsonyék siráma, hogy a színházak bármilyen függetlensége kerülne veszélybe az új finanszírozási törvénnyel. Hiszen a Tarlós vezetésű fővárosi Fidesz senkit sem rúgott ki. Egyetlen színházvezetőt sem. Sőt, alkalmasnak tartott balliberális kötődésű színházvezetők sorát nevezte ki. Példának okáért Máté Gábor 2011-ben, Tarlós István miatt lett a Katona igazgatója. És 2016-ban Tarlós István hosszabbította meg Máté Gábor mandátumát, újabb öt évre.

Az igazság az, hogy éppen hogy attól félnek, hogy nem tudják rátenni a kezüket arra a két-három, szerintük nem balliberális vezetésű színházra, ami egyáltalán van Budapesten. (A József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének máris kinevezték az egyik legagresszívebb ellenzéki pártkatonát, Vásárhelyi Máriát. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy ellehetetlenítse a színházat sikeresen vezető Nemcsák Károly munkáját. Meg hogy pénzhez juttassák emberüket, persze.)

Azért tiltakoznak Karácsonyék, azért próbálnak (nekik kiszolgáltatott) színészeket tiltakozásszerűségekre rábírni, mert félnek, hogy nem tudnak kényük-kedvük szerint tisztességesen dolgozó embereket kirúgni. Hiszen aztán mindenhova saját embereiket akarják ültetni.