Itt az újabb bizonyíték, hogy Gyurcsány Ferenc mozgatja az ellenzéket

BŐSZ Anett
Budapest, 2018. május 11. Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bősz Anett, független országgyűlési képviselő csatlakozott a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójához, annak ellenére, hogy korábban "rombolónak" nevezte Gyurcsány Ferencet. Itt az újabb bizonyíték arra, hogy a bukott kormányfő elkezdte felügyelete alá vonni a kisebb balliberális pártokat két és fél évvel a 2022-es országgyűlési választás előtt. 
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Bősz Anett, független parlamenti képviselő, hogy belép a DK parlamenti frakciójába. A döntés érdekessége, hogy a politikust éppen a napokban választották meg Fodor Gábor helyére a Liberálisok elnökének.

Megkezdték a kis pártok bekebelezését

A párt akkor kiadott egy közleményt, amiben azt írták, "új időszámítás kezdődik a Magyar Liberális Párt életében. Országos építkezésbe kezdünk, megnyitjuk a párt kapuit a szabadságszerető emberek előtt." Egy ideje lehetett sejteni, hogy Bősz beülhet valamelyik képviselőcsoportba, hiszen így sokkal több parlamenti jogosultságra tehet szert, mint független képviselőként. Választása tehát a DK-ra esett, aminek van egy másik üzenete is:

Gyurcsány Ferenc nekilátott bedarálni a kisebb ellenzéki pártokat a 2022-es parlamenti választás előtt.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a Liberálisok beolvadnának az ellenzék vezető szerepét megcélzó DK-ba, ugyanakkor a jelek egyértelműen errefelé mutatnak.

A tavaly áprilisi országgyűlési választást követően Bősz a Párbeszéd csoportjába ült be, azonban a szocialistákkal való politikai nézeteltérése miatt később a független képviselőséget választotta.

Bősz Anett, a Párbeszéd képviselője felszólal a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló összevont vitában az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházban 2018. május 11-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A sajtótájékoztató alatt a Liberálisok sajtóosztálya kiadott egy nyilatkozatot, amiben azzal indokolták a váltást, hogy Bősz ilyen formában eredményesebben tud küzdeni a Fidesz ellen. A pártközpont úgy látja, a politikus "így hatékonyabban képviselheti majd a liberális értékeket, mint független képviselőként." Az írásban kiemelték, "Bősz és a DK-frakció között eddig is szoros, szakmai és érték alapú együttműködés volt, a belépéssel ez a jó kapcsolat teljesedik ki."

Korábban rombolónak tartotta Gyurcsányt

Ehhez képest a Reflektor Blogon 2016-ban megjelent írásában még "rombolóként" jellemezte a volt kormányfőt.

"Nem állítom, hogy a probléma neve Gyurcsány Ferenc. Azt állítom, hogy amit ő tesz, rombol. Nem is akárhogyan. A kérlelhetetlen rendszerellenzéki szerepében tetszelgő politikus és pártja fő kommunikációs vonala a moralizálás, ugyanakkor tettei – általuk létrehozott blogoldalak és apróbb internetes hírcsatornák – egyetlen célja, hogy a demokrata ellenzéki oldalon mozgolódó politikusokat lejárassa, közöttük viszályt szítson. Ez nem konstruktív magatartás, és morális szempontból is elbukna. Leginkább azért, mert eredménye az egész az ellenzék módszeres szétverése."

De pártjával, a DK-val sem volt kibékülve, akikből szerinte csak a folyamatos botránykeltés látszik.

"De ha az ember erre a formációra gondol, akkor nem más látszik belőlük, mint a folyamatos botránykeltés, az indulatok fokozása és az a szüntelenül villogó üzenet áll a középpontban: „Orbán a patás, Gyurcsányra van szükség helyette". Nem tudok mondani egy olyan alkalmat, amikor a DK valamely politikusa mondjuk oktatásügyben leült volna a szakmával egyeztetni, és arra törekedett volna, hogy a civil mozgalmat segítve, valami olyan célért küzdjön, amely jelenlegi elérhetetlensége ellenére azt üzente volna a választónak: „ilyen lenne az Orbán utáni Magyarország."

Ekkor még úgy látta, Gyurcsányék bárkit képesek földbe döngölni, aki nem ért egyet velük.

"Mert az imidzsépítés fontos, nem a morál. Az imidzs üzenete egyértelmű: Gyurcsány AZ ellenfél, Orbán egyetlen lehetséges kihívója, aki nincs vele, az Orbánnal van. Gondolom, innen a vélelmezett morális felhatalmazás arra, hogy minden olyan politikust, szervezetet vagy bárkit és bármit azonnal a földbe igyekezzenek döngölni, aki kritikát mer megfogalmazni a DK vezetőjével szemben. Sőt, sajnos sok esetben még azt is, akinek eltér a véleménye a DK-s iránytól."

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke, független parlamenti képviselő nem is olyan régen még rombolónak nevezte Gyurcsány Ferencet. Hétfőn azonban csatlakozott a DK.frakcióhoz Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem sokkal később Bősz sajtótájékoztatót tartott arról, hogy pártja nem vesz részt az ellenzéki előválasztási egyeztetéseken, mivel "Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke továbbra is fenntartja vétóját velük szemben." A politikus ekkor elmondta, Gyurcsány Ferenc továbbra is fenntartotta vétóját velük szemben, és úgy tűnik, hogy ezt a tárgyalássorozatot már a DK elnöke dominálja. "Vannak olyan emberek, akiknek a saját pozíciója és pártja fontosabb, mint a hazájuk" - mondta a bukott kormányfőről.

Sajtótájékoztatójának másnapján pedig úgy fogalmazott az InfoRádiónak a Liberálisok ügyvivője, miszerint "Gyurcsány Ferenc azt jelezte, nem tud és nem is kíván együttműködni a Magyar Liberális Párttal." Úgy fogalmazott, az ő megítélése szerint a Magyar Liberális Párt őfelsége ellenzékeként viselkedik, és ez számára elfogadhatatlan. "Nem véli felfedezni a mi politikánkban azt, hogy autoriter rendszerként tekintünk az Orbán-kormányra és nem gondolja azt, hogy hozzájuk hasonlóan romokban látjuk a jogállamot és a demokratikus intézményrendszert" - mondta, hozzátéve, hogy sajnálja, ha vannak olyanok, akiknek ez játék vagy a saját pozíciójuk fontosabb, mint az, hogy mi lesz az országgal.

Gyurcsány elleni támadásában egészen odáig jutott, hogy Gyurcsány azért sértődött meg pártjára, mert Fodor Gábor akkori elnök nem ült be a DK-frakcióba.

„Nincs helye személyes sértettségnek és lejárató támadásoknak azon ellenzéki pártok között, amelyek demokráciát szeretnének. Minden mérhető támogatottsággal rendelkező pártnak részt kell vennie az együttműködésben, ha le akarják váltani a kormányt"mondta pár nap múlva a Kossuth Rádióban Bősz Anett. Akor még úgy látta, hogy pártját azért szorították ki, mert "Gyurcsány Ferenc nem tudja elfogadni, hogy a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor annak idején nem ült be a DK tervezett frakciójába, és így az nem tudott megalakulni.

–- mutatott rá a Liberálisok újdonsült elnöke 2016-ban, ki a felelős az ellenzéki acsarkodásért.Arra a riporteri kérdésre, miszerint Gyurcsány Ferenc lehet-e az akadálya a baloldali ellenzéki összefogásnak, azt válaszolta, sokan mondják ezt. Hangsúlyozta, az akadály egy magatartástípus, ha valaki képtelen arra az alázatra, hogy megkeresse a helyét egy ellenzéki együttműködésben, és adott esetben kettőt hátralépjen.