Karácsony pártjának politikusa szerint a szexuális zaklatás csak együttműködési kényszer

Vágólapra másolva!
Végtelenül cinikus megnyilvánulást tett Burány Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselőcsoportjának MSZP-s tagja: a Törvényalkotási Bizottság hétfői ülésén vicceskedve azt mondta: a szexuális zaklatás csak együttműködési kényszer. A mellette ülő szocialista Bangóné Borbély Ildikó nagyot nevetett a kijelentésén. Megint kiderült, hogy az ellenzék számára a MeToo csak egy kommunikációs kampány. Képesek bármikor sértegetni az áldozatokat is.
Vágólapra másolva!

- ezt mondta Burány Sándor, szocialista politikus, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának hétfői ülésén. A politikus mellett a szocialista Bangóné Borbély Ildikó ült, aki nagyot nevetett a Párbeszéd frakciójába átült párttársának szavain.

Mint ismert, az elmúlt hetekben különösen érzékeny téma lett a szexuális zaklatás témaköre, miután a Katona József Színházban komoly botrány tört ki. Kiderült, hogy Gothár Péter rendező több női munkatársát is szexuálisan zaklatta, az intézmény vezetése pedig megpróbálta eltussolni az ügyet. Máté Gábor igazgató 11 hónapon keresztül nem tett semmit. Amikor pedig már muszáj volt beszélni a zaklatásról, akkor is megpróbálták eltitkolni, hogy ki a zaklató.

A Katona József Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmfőtanszékének bejárata Fotó: Adrián Zoltán - Origo, Wikimedia Commons

Ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetem is megpróbálta megvédeni Gothárt, és csak azután bocsátották el, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár és a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium határozottan fellépett.

Korábban szóban elítélték a zaklatást

Burány kijelentése kapcsán mindenképpen érdemes felidézni, a Párbeszéd politikusai korábban mit mondtak a zaklatásokról.

"Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ebből az alkalomból mécsest gyújtottam az áldozatok emlékére, és erre kértem az ülésteremben tartózkodó minisztereket, államtitkárokat és frakcióvezetőket is" - ezt posztolta Facebook-oldalára az akkor még független parlamenti képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, Szabó Tímea 2014-ben. Persze, mécsest gyújtani egy világnapon könnyű, amikor a Katona József Színház ügyében tenni kellett volna valamit, nemcsak Szabó Tímea, de Karácsony Gergely főpolgármester is hallgatott.

Pedig Karácsony pártja annyira hangsúlyosnak találta a témát, hogy 2016-ban még azt követelte a kormánytól, nevezzenek ki egy nők elleni erőszak megszüntetésért felelős kormánybiztost.

2017-ben Szabó Tímea arról beszélt, hogy a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító internetes oldalak hirdetéseinek közzétételét. Hozzátehetjük: meg ott, ahol politikusok ilyen otrombán viccelődnek, mint most Burány.

Szabó Tímea a nők elleni erőszak ellen tüntet, mellette Szanyi Tibor, Gurmai Zita, Hegyesi Beáta (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes. A szimbolikus politizálást nagyon szeretik Karácsonyék, a valódi cselekvést nem.

A párthoz köthető leglátványosabb, a nők védelméért indított akció egyértelműen az volt, amikor 2018 novemberében az MSZP, a Párbeszéd és civil szervezetek képviselői Ne maradj csendben! címmel tartottak flashmobot az V. kerületi Deák Ferenc utcában. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára időzített performanszon a tiltakozók beragasztott szájjal tiltakoztak, köztük volt Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is. A megmozdulás keretében mécseseket is gyújtottak.

Jól látható tehát:

amikor performanszokat lehet tartani, akkor a Párbeszédes politikusok élen járnak, amikor tenni kellene valamit, akkor hallgatnak.

Sőt, a szexuális zaklatások áldozatait sértegetik.