Egyre gyakrabban okostelefonos segédlettel próbálkoznak a migránsok

2019.12.09. 21:55

Egyre gyakrabban használnak embercsempész bűnszervezetek által okostelefonra készített térképeket és videókat is tartalmazó, elektronikus segédletet az Európába tartó illegális bevándorolók - hangzott el hétfőn eset az M1 aktuális csatornán.

Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR-NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta, hogy

az ilyen elektronikus segédleteket embercsempész bűnszervezetek készítik,

amelyek a kiinduló országból szervezik meg a migránsok Európába, elsősorban Németországba juttatását.

Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok hulladékot égetnek a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. december 9-én.Forrás: MTI/AP/Kemal Softic

A műsorban részleteket is bemutattak Kétegyházán elfogott iráni migránsok telefonján talált 25 perces kurd nyelvű videóból, amely a többi között átkelési pontokat, földrajzi távolságokat, valamint a magyarországi közösségi közlekedés árát, és taxitarifákat is tartalmazott.

Az ilyen segédletek személyes tapasztalaton is alapulnak, mivel az embercsempészek lejárják a szóban forgó útvonalakat, folyamatos ellenfigyelést végeznek a határon, és próbálgatják a határvédelem gyenge pontjait - nyilatkozta Boross Zoltán ezredes, aki hangsúlyozta, hogy folyamatos növekszik a migrációs nyomás.

December elején elfogott migránsok Bács-Kiskun megyében.Forrás: Police.hu

Az Európában aktív mintegy ötezer bűnszervezetnek már 35-40 százaléka foglalkozik embercsempészettel. 2014 előtt 15-20 százalék volt ez az arány. Becslések szerint 2015-ben hatmilliárd, 2016-ban több mint kétmilliárd eurót kerestek a bűnszervezetek embercsempészetből - mondta Boross Zoltán, aki példaként említette, hogy a parndorfi halálkamionhoz köthető bűnszervezet bizonyíthatóan egy év alatt több mint 15 milliárd forint haszonra tett szert. Az ezredes beszámolt arról is, hogy Afganisztánban a kábítószer-kereskedelemből származó illegális jövedelmeket is felhasználják az illegális migráció finanszírozására. A műsorban továbbá elhangzott, hogy az idén eddig mintegy 13 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére, múlt péntektől vasárnapig több mint 350 határsértővel szemben intézkedtek a magyar rendőrök.