Mélyen hallgat a balliberális ellenzék Gothár szexuális zaklatásáról

2019.12.09. 11:35

A Marton-ügy kapcsán a teljes balliberális ellenzék petíciózott a szexuális zaklatás ellen, és követelték a fellépést, míg most Gothár Péter ügyében hallgatnak – minderről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt az Országgyűlésben. Szólt arról is, hogy a kulturális tárgyú törvénymódosítások révén átláthatóbb módon gazdálkodhatnak majd a színházak.

Ön 2017-ben leragasztott szájjal tiltakozott, amikor a szexuális zaklatások ellen lépett fel, míg most egy szóval sem ítéli el azt, ami a Katona József Színházban történt – így reagált Szabó Tímea (Párbeszéd) felszólalására Rétvári Bence. Az Emmi parlamenti államtitkára azt is mondta, hogy Szabó nem válaszolt újságíróknak a Gothár-üggyel kapcsolatban. A politikus arra is emlékeztetett, hogy a Marton-ügy kapcsán a teljes balliberális ellenzék petíciózott a szexuális zaklatás ellen, és követelték a fellépést, míg most hallgatnak.

A vádlott igényei szerint alakult a meghallgatás

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a Gothár-ügyben elfogyott a bátorság. A balliberális színészek kibújnak minden felelősség alól – tette hozzá. Ami a Színház-és Filmművészeti Egyetemen történt, ahol áthelyezték a meghallgatást, hogy a sajtó nehogy utolérje azt, akit ilyen cselekménnyel vádolnak, és a vádlott igényei szerint alakítják a dolgokat, az teljesen elképesztő – mondta Rétvári. Szólt arról is, hogy semmilyen autonómiacsökkentés nem lesz a jövőben a színházak területén, de annyi különbség van, hogy amit az állam tart fenn, ott az állam hoz döntést, ahol az önkormányzat, ott az önkormányzat.

Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is lehetősége lesz az önkormányzatoknak színházat fenntartani – mondta Rétvári Bence Keresztes László Lóránt felszólalására reagálva. Nem csökkennek a támogatások a színházak számára, hanem a törvénymódosítás révén lehetőség lesz többletforrások bevonására – tette hozzá.

Átlátható viszonyokat teremt majd a benyújtott javaslat, mivel az irányítási jogok tekintetében átláthatóbb lesz a rendszer – mondta az államtitkár.

Növekvő migrációs nyomás

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a magyar határon, mivel egyre több bevándorló torlódik fel a Balkánon – mondta Böröcz László (Fidesz) napirend előtti felszólalásában. Az illegális migrációt meg kell állítani, és mindent el kell követni a kötelező kvóták felállítása ellen – tette hozzá. Egyre nagyobb a migrációs nyomás a magyar határkerítésnél, és jól szervezett formában érkeznek a migránsok – mondta reagálásában Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Szólt arról is, hogy nagyon komoly felszerelésekkel fogtak el migránsokat a határ térségében, ami arra utal, hogy mindent elkövetnek az átjutás érdekében. A bevándorláspártiak nem tettek le a kötelező kvótáról, de Magyarországon Alaptörvényben rögzítették, hogy a kötelező kvótát nem lehet alkalmazni - zárta felszólalását az államtitkár.