Korrupciós ügyekbe keveredett DK-st rakhat a Rác fürdő felügyelőbizottságának élére Karácsony

Vágólapra másolva!
Újabb régi, ismerős név bukkant fel a Karácsony Gergely-féle városvezetésben: az a Rusznák Imre lehet a Rác fürdő felügyelőbizottságának elnöke, aki 2010 előtt korrupciós botrányba keveredett a budapesti parkolási cég igazgatójaként. Akkoriban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Rusznák elismerte, hogy tudott az általa vezetett vállalatban zajló korrupciós folyamatokról. Irányítása alatt a rendőrség kilenc beosztottját vitte el vesztegetés miatt, ő azonban megúszta az ügyet. 
Vágólapra másolva!

A napokban beszámoltunk róla, hogy megmozdult a 2010 előtti balliberális holdudvar, és olyan szereplőknek osztott a Karácsony Gergely-féle városvezetés pozíciót, mint Vágó István, vagy Várhelyi Mária. Most egy újabb fontos személy került elő, a korábban a szocialista pártban, jelenleg a Demokratikus Koalíció környékén politizáló Rusznák Imre. Sajtóértesülések szerint ugyanis ő lehet a Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. felügyelőbizottságának elnöke.

Korrupciós ügybe keveredett

Csakhogy ezzel van egy óriási probléma: korábban a Rusznák által vezetett Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-t komoly korrupciós botrányok rázták meg.

Igazgatósága alatt a fővárosi cég kilenc dolgozóját vesztegetés miatt 25 év letöltendő börtönre ítélte a bíróság.

A politikus korábban a szocialista pártban tevékenykedett, azonban bukása után a DK-nál kötött ki. Úgy tartják, közvetlen mentora Gy. Németh Erzsébet, DK-s főpolgármester-helyettes, akivel még az MSZP-s időkben ismerkedett meg. Az előzmények ismeretében felmerül a kérdés: hogyan kerülhetett Rusznák egy fontos fővárosi cég felügyelőbizottságának élére? A bopkft.blogspot témával foglalkozó posztjában felvetette annak lehetőségét, hogy a Rác fürdő a DK kifizető helye lesz kinevezésével.

Rusznák Imre Gy. Németh Erzsébet és Vágó István társaságában Forrás: Facebook

Kolbászpénz, csókos autó

A vádak szerint Rusznák korábban a parkoló maffiától is kapott pénzt, az azonban biztos, hogy egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, tudomása van arról, hogy 100-200 millió forint "kiesett a cég életéből." "Urak, tudjuk, hogy mi zajlik, meg hogyan zajlik, nagyon nagy összegekről van szó. Körülbelül 5 millió forintról, 10 millió forint, 100 és 200 millió forint között összeg esett ki a cég életéből. Ezek körülbelüli számítások, nagyot nem tévedünk." - fogalmazott.

A botrányok nem rázták meg különösebben, a TV2 korábbi riportjában azt nyilatkozta, "tiszta a lelkiismerete", és nem fog lemondani posztjáról. Pedig komoly problémák merültek fel a cég működésével kapcsolatban.

- erről Sipos Gábor parkolóőr beszélt a televíziós csatornának, hozzátéve, fejenként 20 ezer forintot gyűjtöttek be tőlük. A pénz útja így nézett ki elmondása szerint:

  • egy részét a csoportvezetőknek adták, akik
  • az ellenőröknek fizettek,
  • a végállomás pedig "T úr", az ellenőrök ellenőre volt.

Mint a felvételből kiderült, Rusznák tudott a vesztegetésekről, azonban "T urat" nem váltotta le. Sipos állítása szerint, aki nem fizetett, azt kirúgták munkahelyéről. Több parkolóőr is arról számolt be, hogy zsebbe kapták a pénzt: maguk közt "csókos autóknak" nevezték ezeket, és listát is készítettek arról, hogy melyik autót nem szabad megbüntetni.

Mindezek után 2011-ben Rusznákot eltávolították a vállalat éléről, pontosabban munkaszerződését nem hosszabbították meg. A botrányok következtében több parkolóőr is börtönbüntetést kapott, azonban az igazságszolgáltatás keze nem ért el a cég legfelsőbb szintjéig.