Varga Judit: A brüsszeli meghallgatás egy kívülről irányított eljárás volt

BLOK, Stef; VARGA Judit
Brüsszel, 2019. december 10. Varga Judit igazságügyi miniszter (j) és Stef Blok holland külügyminiszter az európai uniós Általános Ügyek Tanácsának a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott meghallgatás előtt Brüsszelben 2019. december 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó európai uniós tanácsi meghallgatás egy kívülről irányított kérdésekből álló eljárás volt, amelynek folyamán bebizonyosodott, hogy bizonyos érdekcsoportok meg akarják osztani a tagállamok közötti egységet – mondta Brüsszelben a magyar érdekeket képviselő Varga Judit igazságügyi miniszter a megbeszélés után. Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig kijelentette, a meghallgatás alkalmával nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének vezetésével Soros György emberei az új Európai Bizottságban is ott vannak.
Vágólapra másolva!

Az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott meghallgatást követően Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Kovács Zoltánnal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatóján, magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit azt mondta:

Bebizonyosodott, ha az unió a jogállamiságot féltené, akkor az eljárást már rég le lehetett volna zárni, hiszen a magyar delegáció minden kérdésre kimerítő válaszokat adott - hangsúlyozta a miniszter.

Varga Judit igazságügyi miniszter (j) és Stef Blok holland külügyminiszter az európai uniós Általános Ügyek Tanácsának a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott meghallgatás előtt Brüsszelben 2019. december 10-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Közölte azt is, hogy

a meghallgatáson kérdezők száma azt mutatja, egyre alacsonyabb az érdeklődés a boszorkányüldözésnek nevezhető politikailag motivált eljárás iránt.

Mivel az eljárásnak nincs értelme, az ülésen azt javasolta kollégáinak, hogy térjenek vissza arra a korábbi, Belgium és Németország ajánlotta javaslatra, amely kölcsönös tiszteleten alapuló, kormányközi egyeztetéseket javasol mindenfajta jogállamisággal összefüggő aggály felvetődése esetén.

- emelte az igazságügyi miniszter.

Palkovics László a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy

a meghallgatáson sem a magyar felsőoktatás, sem a magyar kutatási tevékenység nem érdekelte a kérdezőket.

Elmondása alapján, mindez azt bizonyítja, hogy:

Az időről időre feltett kérdések nem viszi előre a megbeszélést, ezért lassan el kell dönteni, hogy van-e még értelme foglalkozni az üggyel - mondta.

Azok, akik korábban aggodalmukat fejezték ki a magyar tudomány szabadsága miatt, már nem kérdeznek ilyeneket, hiszen meggyőződhettek arról, hogy az nincs veszélyben. Ha az ügyben bizalom mutatkozna a tagállamok között, és nem a sajtóban megjelentek vagy álhírek alapján próbálnának párbeszédet folytatni, előrehaladást lehetne elérni, de ez a meghallgatás alapján nem érdeke senkinek sem - tette hozzá a miniszter.

Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón kijelentette, a meghallgatáson nyilvánvalóvá vált, hogy

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökének vezetésével Soros György emberei az új Európai Bizottságban is ott vannak.

Az ülést teljesen értelmetlen, sehova nem vezető megbeszélésnek nevezte, ugyanis a kérdezők nem voltak kíváncsiak a tényekre és arra sem, hogy milyen körülmények között folyik a kormányzás Magyarországon.

- közölte.

Az államtitkár nyilvánvalónak nevezte azt is, hogy úgy az Európai Bizottság, mint az EU-tagállamok, illetve az unió soros elnökségét betöltő Finnország részéről feltett kérdések mögött a Soros-féle szervezetek előre megírt kottája található.

Olyan viszonyítási ponthoz próbálják mérni Magyarországot, amilyen sehol sem létezik Európában.

Mivel az elvárások folyamatosan változnak, nem lehet értelmes párbeszédet folytatni - tette hozzá Kovács Zoltán.