Áder János: A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek

ÁDER János
Pristina, 2019. december 10. Áder János köztársasági elnök a pristinai KFOR parancsnokságon, a Film City táborban, ahol fogadja Michele Risi vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka 2019. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A koszovói jelenlétnek ma is értelme és jelentősége van: segít megakadályozni az ellenségeskedés kiújulását, betartatni a tűzszünetet, biztosítani a polgári élet békéjét, készen állni egy esetleg kiújuló válság kezelésére – mondta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.
Vágólapra másolva!

„Minden rutinfeladatnak, minden megtett kilométernek, minden fegyelmezett pillanatnak, minden megterhelő, szolgálatban eltöltött órának ez a küldetés ad méltóságot" – mondta Áder János a mintegy kétszáz fős kontingens ünnepi állománygyűlésén.

A köztársasági elnök azt mondta az 1999-ben indult misszióról, hogy több mint 20 esztendeje tudják errefelé, hogy a magyarok felkészültségére, szorgalmára, szolgálatkészségére mindig lehet számítani.

Áder János köztársasági elnök a pristinai KFOR parancsnokságon, a Film City táborban, ahol fogadja Michele Risi vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka 2019. december 10-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A régió stabilitása mind a mai napig nagymértékben függ a NATO-egységek közreműködésétől, hiszen a konfliktusok csak részben csitultak el.

Mi több, a tömeges migráció tovább bonyolította a helyzetet.

A köztársasági elnök komoly érdemnek nevezte, hogy a térség minden, egymással vitában álló szereplője elfogadja ezt a jelenlétet, és a nyugalom zálogaként tekint rá.

Az államfő utalt rá, hogy a 21. magyar kontingens, amely a legnagyobb létszámú külföldi magyar katonai misszió, egy 28 nemzet - 20 NATO-tagország és 8 partnerállam - összefogásával zajló műveletben vesz részt.

- mondta a köztársasági elnök beszédében.

Áder János felidézte, miközben karácsonykor az egész világ a békét ünnepli, vagy a vágyott békéért imádkozik, az aligha létezhetne Koszovóban a magyar csapatok munkája nélkül.

Áder János köztársasági elnök (j) és Michele Risi vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka a pristinai KFOR parancsnokságon, a Film City táborban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államfő az adventi várakozás idejére, különösen karácsony napjaira a családtagok hiányának elviseléséhez szükséges lelki békét, a következő hetekre "eseménytelen" szolgálatot, a következő hónapokra megértő bajtársi közösséget kívánt a katonáknak, akiket családjuk és barátaik mellett a Magyar Honvédség és egész Magyarország vár vissza.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönetet mondott a Koszovóban szolgálóknak azért az önzetlen, áldozatos munkáért, amelyet azért végeznek, hogy békében, biztonságban, egy jobb élet reményében élhessenek a helyiek és a Nyugat-Balkán lakói.

- mondta az állománygyűlés kétszáz résztvevőjének. Azt is mondta, ez koszovói és magyarországi szolgálatukra is érvényes, hiszen a most zajló haderő-fejlesztési program nagy lehetőségeket rejt minden magyar katona számára.

Szerinte ez az új eszközök beszerzése mellett "a személyi állományról való gondoskodásban" is megnyilvánul, hiszen

a kormányzat célja az, hogy az életpályamodell keretében lendületes bérfejlesztéssel a munkaerőpiacon is elfogadható illetményt nyújtsanak a katonáknak.

A köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsoka ajándékot adott át a magyar katonáknak, a delegáció emellett kivitte a Koszovóban szolgáló magyar katonák családtagjai által karácsonyra küldött csomagokat.

Áder János a délelőtt folyamán felkereste a pristinai KFOR-parancsnokságot, megbeszélést folytatott annak vezetőjével, Michele Risi vezérőrnaggyal.