Bakondi György: Folyamatosan nő a migrációs nyomás

Biháci menekülttábor felszámolása
Férfiak állnak az északnyugat-boszniai Bihachoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsokat elszállító egyik busz mellett 2019. december 10-én. Ezen a napon a boszniai hatóságok megkezdték a horvát határhoz közeli táborban sátorozó migránsok elszállítását, a tábort felszámolják.
Vágólapra másolva!
A horvát határrendészet erősödése miatt egyre több migráns indul vissza Szerbia, majd Magyarország, sőt Románia felé - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva kedden a boszniai Bihacon, azt követően, hogy a bosnyák-horvát határra látogatott.
Vágólapra másolva!

Bakondi György úgy vélekedett, hogy a Szerbia felé áramlást felgyorsíthatja a boszniai, a horvát határhoz közeli vucjaki migránstábor most megkezdődött felszámolása is.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette, hogy

érezhetően nő a Magyarországra irányuló migrációs nyomás, hiszen amíg az elmúlt évben 6 ezer, addig az idén már mintegy 13300 illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.

Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. december 9-én. Forrás: MTI/AP/Kemal Softic

Bakondi továbbá elmondta, hogy a látogatása alkalmával találkozott a horvát határrendőrség vezetőjével, majd a bosnyák oldalon kapott tájékoztatást a migrációs helyzetről. Eszerint

Boszniában az idén 28 ezer migránst regisztráltak, zömük ugyan menekültstátuszt kért, ám tudható, hogy tovább akarnak menni Horvátország és Szlovénia, vagyis Ausztria és Olaszország felé.

- nyilatkozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki szerint Bosznia csak az Európai Unió és az ENSZ segítségével tudja fenntartani a menekültügyi ellátórendszert.

Férfiak állnak az északnyugat-boszniai Bihachoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsokat elszállító egyik busz mellett 2019. december 10-én. Ezen a napon a boszniai hatóságok megkezdték a horvát határhoz közeli táborban sátorozó migránsok elszállítását, a tábort felszámolják. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bakondi György arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint

Horvátország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban a határvédelme fejlesztésére, és immár technikai és módszertani szempontból is felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon.