A horvát határrendészet erősödése miatt egyre több migráns indul vissza Szerbia, majd Magyarország, sőt Románia felé - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiának nyilatkozva kedden a boszniai Bihacon, azt követően, hogy a bosnyák-horvát határra látogatott.

Bakondi György úgy vélekedett, hogy a Szerbia felé áramlást felgyorsíthatja a boszniai, a horvát határhoz közeli vucjaki migránstábor most megkezdődött felszámolása is.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hozzátette, hogy érezhetően nő a Magyarországra irányuló migrációs nyomás, hiszen amíg az elmúlt évben 6 ezer, addig az idén már mintegy 13300 illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.

Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihács közelében lévő vucjaki befogadótáborban 2019. december 9-én.Forrás: MTI/AP/Kemal Softic

Bakondi továbbá elmondta, hogy a látogatása alkalmával találkozott a horvát határrendőrség vezetőjével, majd a bosnyák oldalon kapott tájékoztatást a migrációs helyzetről. Eszerint Boszniában az idén 28 ezer migránst regisztráltak, zömük ugyan menekültstátuszt kért, ám tudható, hogy tovább akarnak menni Horvátország és Szlovénia, vagyis Ausztria és Olaszország felé.Idefelé útközben is sok, a horvát határ felé tartó migránst láttam, és a helyzetet bonyolítja a vucjaki tábor felszámolása - nyilatkozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki szerint Bosznia csak az Európai Unió és az ENSZ segítségével tudja fenntartani a menekültügyi ellátórendszert.

Férfiak állnak az északnyugat-boszniai Bihachoz közeli vucjaki migránstáborban sátorozó migránsokat elszállító egyik busz mellett 2019. december 10-én. Ezen a napon a boszniai hatóságok megkezdték a horvát határhoz közeli táborban sátorozó migránsok elszállítását, a tábort felszámolják.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bakondi György arról is beszélt, hogy tapasztalatai szerint Horvátország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban a határvédelme fejlesztésére, és immár technikai és módszertani szempontból is felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon.