Talán sosem jelent még meg ennyire rosszul időzített cikk a 444-en: nem sokkal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tudta tovább védeni féltve tisztelt egyik vezetőjét, a szexuális zaklatásával lebukott Gothár Pétert, Soros blogján megjelent egy, lényegét tekintve a "Kossuth-díjas ikon" védelmében írott véleménycikk. "Ha jelented a zaklatást, azzal kockára teszed mindenki sorsát körülötted, és a vallomásod segítségével tönkretehetnek mindent, amiért dolgoztál" - figyelmeztet a blog munkatársa, aki szerint (így értette: sajnos) "a kultikus tisztelet" sem védte meg a rendezőt. Látszólag egy más dimenzióba próbálja helyezni a problémát a blogger, valójában mentegeti Gothárt. És mintha a MeToo mozgalom élharcosának számító Soros-blog hirtelen megutálta volna a mozgalmat.

Nehezen vette rá magát a balliberális színházi világ, hogy előremutató lépéseket tegyen Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében. Mint ismert, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége egymást túllicitálva, heteken keresztül köntörfalazott a több nőt zaklató rendezőnek. A közvélemény nyomásának azonban - ha nehezen is, de - meglett az eredménye:

  • először a színház vezetősége szerződést bontott vele; 
  • majd az egyetem felfüggesztette oktatói tevékenységét, 
  • végül a színművészeti tegnap délután négy órakor egy közleményben jelezte, kénytelenek voltak megválni tőle.

Ezzel bezárult a kör, hiszen valamennyi fórumon elismerték: Gothár Péter szexuálisan zaklatta női munkatársait. Csakhogy az egyetem teljes beismerést jelentő közleménye után fél órával nagyot dobott Soros pici blogja. Egy nyolcezer karakteres véleménycikket jelentettek meg, amelyben védelmükbe vették a munkatársai nemi szervét fogdosó "Kossuth-díjas" ikont. A lap munkatársa egyből a lényegre tért, és megállapította, még a Kossuth-díj sem hatalmaz fel a molesztálásra. 

"Az én fülemben a Gothár-ügy leghangosabb üzenete az első napokban az volt, hogy változóban a világ: a kultikus tisztelet sem véd meg az intézmény belső eljárásrendjétől. Elég két bejelentés, és a karrierednek vége, hiába vagy Kossuth-díjas ikon."

A blog lelkes alkalmazottja még irányt is mutatott abban, hogyan érdemes értelmezni az ügyet. Mint írja, "fokozottan" "vigyázni" "kell" "az ítélkezéssel", mert nem születtek részletes tényfeltáró cikkek a témában. A valóságban egyébként maga a színház tett közzé közleményt (a zaklató kilétének eltitkolásával) a súlyos szexuális visszaélésekről. (Miután Máté Gábor igazgató egy évig megpróbálta eltitkolni a botrányt.)

"Részletes tényfeltáró cikkek hiányában továbbra sem tudjuk, mi történt pontosan a Katonában vagy Gothár múltjában, épp ezért fokozottan vigyázni kell az ítélkezéssel."

A cikkben az egyik figyelemfelhívás követte a másikat. A látványosan nem az áldozatok pártján álló Soros-blog megüzente: nem szerencsés, ha jelented a molesztálást, mert azzal kockára teszed a körülötted lévők sorsát. "Ha egy gyárban dolgozik, akkor ott, ha egy multinál vagy egy iskolában, akkor ott." - mutatta az utat a felület.

"Ha jelented a zaklatást, azzal kockára teszed mindenki sorsát körülötted, és a vallomásod segítségével tönkretehetnek mindent, amiért dolgoztál. Ha egy zaklatást elszenvedő ember bárhol ebben az országban azon kezd gondolkozni, hogy beleálljon-e a munkahelyi vizsgálatba, akkor ezentúl átfuthat a fején, mi történt a Katonával és a színházakkal. Ha egy gyárban dolgozik, akkor ott, ha egy multinál vagy egy iskolában, akkor ott."

A blog munkatársa akkora lendülettel rótta a sorokat, hogy a komplett balliberális médiát is rendre intette, szerinte kár volt előjönni az Újszínház körül kreált üggyel. 

"Ami a színházi világot és a közeljövőt illeti: sajnos annak is nagyon rossz íze lesz, ha a kormányzati támadásra válaszul kezdődnek vagy indulnak újra zaklatási ügyek kormányközeli színházakban, mint ahogy az Újszínházban történt szombaton."

De, hogy Máté Gábor se maradjon ki, Gothárral együtt őt is védelmébe vette a 444 alkalmazottja. Írásában fontosnak tartotta szép szavakkal hangsúlyozni, hogy az ügyben 11 hónapig lapító igazgató (a valóságban természetesen nem működő) eljárásrendje szinte a tökéletesség határát súrolta.