Már a Színművészeti sem tudta tovább mentegetni Gothárt és kirúgta, de Soros blogja azért védeni próbálja

GOTHÁR Péter; Táborosi András filmforgatás HASZNÁLATI TÁRGY Közéleti személyiség foglalkozása magyaráz művész MŰVÉSZET napszemüveg operatőr rendező SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY Dömös, 2018. augusztus 4.
Gothár Péter rendező (k) és Táborosi András op
Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendező (k) és Táborosi András operatőr (j) a Hét kis véletlen című játékfilm első forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Talán sosem jelent még meg ennyire rosszul időzített cikk a 444-en: nem sokkal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem nem tudta tovább védeni féltve tisztelt egyik vezetőjét, a szexuális zaklatásával lebukott Gothár Pétert, Soros blogján megjelent egy, lényegét tekintve a "Kossuth-díjas ikon" védelmében írott véleménycikk. "Ha jelented a zaklatást, azzal kockára teszed mindenki sorsát körülötted, és a vallomásod segítségével tönkretehetnek mindent, amiért dolgoztál" - figyelmeztet a blog munkatársa, aki szerint (így értette: sajnos) "a kultikus tisztelet" sem védte meg a rendezőt. Látszólag egy más dimenzióba próbálja helyezni a problémát a blogger, valójában mentegeti Gothárt. És mintha a MeToo mozgalom élharcosának számító Soros-blog hirtelen megutálta volna a mozgalmat.
Vágólapra másolva!

Nehezen vette rá magát a balliberális színházi világ, hogy előremutató lépéseket tegyen Gothár Péter szexuális zaklatási ügyében. Mint ismert, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége egymást túllicitálva, heteken keresztül köntörfalazott a több nőt zaklató rendezőnek. A közvélemény nyomásának azonban - ha nehezen is, de - meglett az eredménye:

  • először a színház vezetősége szerződést bontott vele;
  • majd az egyetem felfüggesztette oktatói tevékenységét,
  • végül a színművészeti tegnap délután négy órakor egy közleményben jelezte, kénytelenek voltak megválni tőle.

Ezzel bezárult a kör, hiszen valamennyi fórumon elismerték: Gothár Péter szexuálisan zaklatta női munkatársait. Csakhogy az egyetem teljes beismerést jelentő közleménye után fél órával nagyot dobott Soros pici blogja. Egy nyolcezer karakteres véleménycikket jelentettek meg, amelyben védelmükbe vették a munkatársai nemi szervét fogdosó "Kossuth-díjas" ikont. A lap munkatársa egyből a lényegre tért, és megállapította, még a Kossuth-díj sem hatalmaz fel a molesztálásra.

"Az én fülemben a Gothár-ügy leghangosabb üzenete az első napokban az volt, hogy változóban a világ: a kultikus tisztelet sem véd meg az intézmény belső eljárásrendjétől. Elég két bejelentés, és a karrierednek vége, hiába vagy Kossuth-díjas ikon."

A blog lelkes alkalmazottja még irányt is mutatott abban, hogyan érdemes értelmezni az ügyet. Mint írja, "fokozottan" "vigyázni" "kell" "az ítélkezéssel", mert nem születtek részletes tényfeltáró cikkek a témában. A valóságban egyébként maga a színház tett közzé közleményt (a zaklató kilétének eltitkolásával) a súlyos szexuális visszaélésekről. (Miután Máté Gábor igazgató egy évig megpróbálta eltitkolni a botrányt.)

"Részletes tényfeltáró cikkek hiányában továbbra sem tudjuk, mi történt pontosan a Katonában vagy Gothár múltjában, épp ezért fokozottan vigyázni kell az ítélkezéssel."

A cikkben az egyik figyelemfelhívás követte a másikat. A látványosan nem az áldozatok pártján álló Soros-blog megüzente: nem szerencsés, ha jelented a molesztálást, mert azzal kockára teszed a körülötted lévők sorsát. "Ha egy gyárban dolgozik, akkor ott, ha egy multinál vagy egy iskolában, akkor ott." - mutatta az utat a felület.

"Ha jelented a zaklatást, azzal kockára teszed mindenki sorsát körülötted, és a vallomásod segítségével tönkretehetnek mindent, amiért dolgoztál. Ha egy zaklatást elszenvedő ember bárhol ebben az országban azon kezd gondolkozni, hogy beleálljon-e a munkahelyi vizsgálatba, akkor ezentúl átfuthat a fején, mi történt a Katonával és a színházakkal. Ha egy gyárban dolgozik, akkor ott, ha egy multinál vagy egy iskolában, akkor ott."

A blog munkatársa akkora lendülettel rótta a sorokat, hogy a komplett balliberális médiát is rendre intette, szerinte kár volt előjönni az Újszínház körül kreált üggyel.

"Ami a színházi világot és a közeljövőt illeti: sajnos annak is nagyon rossz íze lesz, ha a kormányzati támadásra válaszul kezdődnek vagy indulnak újra zaklatási ügyek kormányközeli színházakban, mint ahogy az Újszínházban történt szombaton."

De, hogy Máté Gábor se maradjon ki, Gothárral együtt őt is védelmébe vette a 444 alkalmazottja. Írásában fontosnak tartotta szép szavakkal hangsúlyozni, hogy az ügyben 11 hónapig lapító igazgató (a valóságban természetesen nem működő) eljárásrendje szinte a tökéletesség határát súrolta.