Rengeteg gyanús szerződést kötöttek a kispesti szocialisták egymással

Lackner Csaba, Kránitz Krisztián, Gajda Péter
Lackner Csaba (b); Kránitz Krisztián (k); valamint Gajda Péter
Vágólapra másolva!
Nagy értékben és több alkalommal is kapott megbízást a súlyos korrupciógyanús botrányba keveredett MSZP-s vezetésű kispesti önkormányzattól annak a Somogyi Lászlónak a cége, aki a Hír TV és a Magyar Nemzet információi alapján, az Egyesült Államokban eltitkolt ingatlannal rendelkezhet. Somogyi László egyébként az egyik helyi MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Somogyi Lászlónénak a volt férje.
Vágólapra másolva!

Noha korábban az ellenzéki média mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolja a kispesti korrupciógyanús botrányt, ezzel nem jártak sikerrel, így mintegy előremenekülve most azt a látszatot próbálják kelteni, mintha mindig is foglalkoztak volna a témával.

Ennek is tudható be, hogy az egyik ellenzéki propagandalap, a hvg, a XIX. kerületi önkormányzat 18 szerződéséből szemezgetett.

A szerződéseket állítólag a „Mister 40 százalékként" emlegetett kispesti vagyonkezelő vezetőjétől, Kránitz Krisztiántól (alias Krinyó) szerezte meg egy helyi momentumos politikus.

Lackner Csaba; Kránitz Krisztián; valamint Gajda Péter Forrás: Facebook

Azt persze nem teszik hozzá, hogy egy projektből Somogyi László ötletére kapott vissza „Krinyó" 12 milliót, Gajda Péter MSZP-s polgármester pedig „csupán" 3 milliót.

A lap szerint

Somogyi László cége, az Anildia Kft. csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az MSZP-s önkormányzattól.

A cég 2006-ban jött létre, jelenleg az egyedüli tulajdonosa Somogyi László vállalkozó, de régebben a volt felesége, Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselő is tulajdonosként szerepelt az Anildia Kft.-ben.

Korábban Somogyi Lászlóné a hivatalos leveleit esetenként a céghez tartozó anildia@freemail.hu e-mail-címről küldte el.

A legutolsó,

2018-as pénzügyi beszámoló szerint az Anildia nettó árbevétele 138 millió 930 forint volt.

Az ellenzéki lap amúgy megszerezte a 2017. január 1-jétől kötött összes önkormányzati megbízás szerződését, ami alapján feltűnően gyakran nyert az Anildia.

A dokumentumok alapján, 2017-ben júliusban nyert el először megbízást Somogyi László cége a kispesti önkormányzattól.

Ennek az értéke bruttó 144 millió forint volt.

2017 szeptemberében az Anildia a Kispesti Rendészeti Központ rendbetételére kapott megbízatást bruttó 1,25 millió értékben.

Ugyanaz év novemberétől átlagosan hetente kötött szerződést az MSZP-s vezetésű önkormányzat Somogyi cégével:

  • november 10-én a polgármesteri hivatalban lévő kazánház festésére bruttó 1,89 millió forintért,
  • november 16-án egy Batthyány utcai ingatlan felújítására bruttó 2,4 millió forintért,
  • november 24-én a polgármesteri tárgyaló kialakítására és felújítására bruttó 5,05 millió forintért.

A lap külön kiemeli, hogy a polgármesteri hivatal kazánházának felújítására 2017-ben négy hónapon belül három különböző céggel háromszor is szerződést kötöttek

  • 2017. július 14-én: az ATROX-Mérnök Kft. a beruházás nettó értékének 4 százalékáért,
  • 2017. szeptember 4-én: a Compassion Kft. 35 millió 467 ezer 498 forintért,
  • 2017. november 10-én: az Anildia Kft. 1,9 millió forintért.

Egy másik ellenzéki orgánum szerint a Compassion Kft. szerepe azért fontos, mert a cég az Anildia Kft.-hez kötődik

Ráadásképpen a Compassion Kft.-t a korrupciós és drogbotrányba keveredett Lackner Csaba önkormányzati képviselő is megemlítette a HírTv által kiszivárogtatott egyik hangfelvételen.

Lackner Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

Lackner arról beszélt, hogy

És valóban, a cég megnyerte a helyi egészségügyi intézet felújítására kiírt pályázatot.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, hogy

a Compassion Kft. kapcsolattartója Somogyi László, aki rendszeresen felbukkant a kft. által kivitelezett projektek helyszínein.

A Somogyiékhoz köthető cég az elmúlt 6 évben közel tucatnyi kispesti közbeszerzést nyert el több százmillió forintos értékben.

A Compassion Kft. 2018 januárjában út- és járdafelújítás címén bruttó 200 millió értékben kapott megbízatást a Gajda Péter vezette önkormányzattól.

A cég nettó árbevétele tavaly közel 150 millió forint volt.

A Compassion Harmat Kert Kft.-vel közösen intézte a kispesti Kossuth tér és környéke felújítását is, amiért nettó 228,6 millió forintot kaptak.

A Harmat Kert Kft. 2017 ősszén, közösen a Park és Forma Kft.-vel megint a Kossuth tér, valamint a Kosárfonó utca rendbetételéért kapott 36 milliót.

A szocialista vezetésű kerületben kiemelt szerepe van még a Pemark Kft.-nek is: 2017-ben ugyanis több közbeszerzést nyert el:

  • május 31-én egy Jahn Ferenc utcai ingatlan felújítását, bruttó 1,9 millió forintot,
  • augusztus 1-jén egy Nagysándor utcai épületrész, illetve az ehhez tartozó udvarrész felújítását, bruttó 38 millió forintot

Szeptember 27-én egyenesen három szerződést kötöttek Gajdáékkal:

  • az Ady Endre utcában egy földszinti ingatlan részleges felújításáról szólót bruttó 895 ezer forintért,
  • egy Kosárfonó utcai ingatlan felújításáról szólót bruttó 1,3 millió forintért,
  • és egy Munkácsy utcai ingatlan rendbetételéről szólót bruttó 2,3 millió forintért.

A Kránitz-féle vagyonkezelő által egy momentumos politikusnak bemutatott szerződésekben is jól szerepelt a Pemark: 1,3 millió forintot kapott például egy Zoltán utcai kéményépítésért és kazáncseréért, míg a József Attila utcában megközelítőleg 1,9 milliót a vízkár utáni felújításért.

Krinyó vagyonkezelője természetesen Somogyi László cégének, az Amildiának is juttatott közpénzt:

2018 szeptemberében 1,7 millió forintot fizetett a cégnek egy Árpád utcai megsüllyedt udvar helyrehozásáért, 4,8 milliót a vagyonkezelő iroda emeleti konyhájának átalakításáért, illetve 1,1 milliót egy felújításért az Ady Endre utcában.