Szijjártó Péter: Magyarország megbízható NATO-szövetséges

2019.12.10. 09:57

Az Országgyűlés keddi ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt számolt be a múlt heti NATO-csúcson elfogadott nyilatkozatról, amely az első olyan dokumentum, amely a tömeges migrációt a biztonsági kockázatok között kezeli. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésén kijelentette: a NATO-tagság az egyik szimbóluma annak, hogy Magyarország a kommunista diktatúra évei után visszavette a döntés lehetőségét saját jövőjéről, saját sorsáról.

A miniszter a csúcstalálkozóval kapcsolatban megerősítette, a szervezetelkötelezett a terrorellenes globális küzdelem mellett, amelyben Magyarország a kezdetektől aktív szerepet vállal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Illyés Tibor

Hangsúlyozta: Magyarország kiveszi a részét a NATO erőfeszítéseinek sikerre viteléből, ugyanis növeli katonáinak számát Koszovóban és Afganisztánban, és ismét részt vesz a balti térség légvédelmében.

Magyarország a két walesi vállalásából egyet már idén teljesített: 20 százalék felett van a fejlesztési beruházások mértéke a védelmi kiadások tekintetében, továbbá világos menetrendje van a második vállalásra, a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási cél elérésére - közölte.