Bajkai: Az új vezetés nem tudja, nem is akarja megoldani ezt a helyzetet

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kulturális finanszírozás átalakítását célzó törvényről, de szóba került még az erzsébetvárosi bulinegyed körül kialakult helyzet is.
Vágólapra másolva!

A képviselő beszámolt arról, hogy a tegnapi nap folyamán a Törvényalkotási Bizottság tárgyalta meg a kulturális élet átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amely során egy hosszú vita zajlott le, itt sikerült tisztázni azt is, hogy mi a kormányoldal szándéka, ami nem más, mint az, hogy a kulturális támogatások területén egy átlátható rendszer jöjjön létre. Hozzátette, azok a vélt sérelmek, szándékos csúsztatások, amelyeket az ellenzék a tegnap esti tüntetés résztvevői hangoztattak, egyáltalán nem valósak. A bizottsági ülésen a kormányt képviselő Fekete Péter államtitkár pontosan megvilágította azt, mi is a törvény célja, amiben szerepel az is, hogy amennyiben egy önkormányzat az általa fenntartott színház működéséhez állami segítséget kér, akkor ehhez egy megfelelő finanszírozási megállapodást kell kötni.

A tegnap esti tüntetés kapcsán a politikus kifejtette, tiszteletben kell tartani mindenkinek a gyülekezési és a véleményszabadságát is, de az is igaz – mondta el, hogy azok a vélemények, mely szerint a kormány a színházakat kívánja ellenőrizni, netán ellehetetleníteni, azok egyáltalán nem valósak. Már csak azért sem, mert a kormány a kultúrára többet költött idén, mint az azt megelőző évben.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg.