Gyorsabb, olcsóbb és mindenki számára elérhető lesz a meddőségkezelés

2019.12.11. 12:33

A kormány minden döntésénél figyelembe veszi a családok érdekeit - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Novák Katalin a Nézőpont Intézet népesedéspolitikai konferenciáján elmondta, a kormány célja, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon.

Ehhez az is kell, hogy a 150 ezer meddőségi problémával küzdő párnak segíteni tudjunk. Ezért a meddőségi kezelések a jövőben olcsóbbak, gyorsabbak és mindenki számára hozzáférhetőek lesznek. Az emberi élet nem üzlet- hangsúlyozta az államtitkár.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.Forrás: MTI/Soós Lajos

A családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát - emelte ki Novák Katalin, aki hozzátette, hogy a kormány nem szeretné, hogy bárki az anyagi támogatás reményében vállaljon gyermeket, azt viszont szeretné, hogy ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak.

Magyarország népessége 1981 óta fogy. A szülőképes nők száma is folyamatosan csökken, 2001-től 2016-ig 10 százalékkal, azaz 270 ezerrel. A demográfiai kihívás nem hungarikum, a nyugati világban ez általános probléma. Egyetlen európai országban sem születik a népesség fenntartásához elegendő, azaz családonként két gyermek- jegyezte meg az államtitkár.

Az első Orbán-kormány 1998 és 2002 között a családtámogatások alapjait próbálta megteremteni, de azokat a 2002-2010 közötti kormányzat családellenes intézkedések sorozatával megszüntette.Ezt próbálja a kormány helyreállítani és továbbfejleszteni 2010 óta. Lebontja a gyermekvállalás előtt álló akadályokat, ennek eredménye a gyermekvállalási kedv jelentős növekedése - mondta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy a babaváró támogatást július óta több mint 55 ezer pár igényelte.

Az államtikár kiemelte, hogy

a családok támogatására az európai államok közül Magyarország költi arányaiban a legtöbbet, a GDP közel öt százalékát.
Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke panelbeszélgetésen felhívta a figyelmet arra, hogy 2009 óta a kutatások szerint a fiatalok legalább két gyermeket szeretnének, és éppen ennyi szükséges ahhoz, hogy ne fogyjon a népesség.

A fiatalok gyermekvállalásnál a legfontosabbnak a stabil párkapcsolatot és a testi-lelki egészséget tartják, csak ezek után következik az anyagi biztonság - mondta az elnök, aki a demográfia nehézségek megoldását tekintve bizakodó. Mint mondta: a magyarok gyerek és családpártiak, a családtámogatás pedig egyre kiterjedtebb, erre lehet építeni.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy egy gyermek születéséhez két igenre van szükség, és ez minél később történik meg, annál nehezebb összehozni. Soha nem volt ilyen mértékű a családtámogatás, kilenc éve kiszámíthatóság jellemzi, ennek köszönhető, hogy folyamatosan épül a bizalom - fogalmazott Kardosné Gyurkó Katalin.

Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kifejtette, hogy kulcskérdés a gyermekvállalás időzítése. Akik elhalasztják, azok kisebb eséllyel tudják megvalósítani szándékaikat - mondta az igazgató, aki a babaváró támogatástól azt reméli, hogy előre hozza a gyermekek megszületését.