Fekete Péter: Nem lehet, hogy az állam úgy támogassa a Katonát, hogy ne tudjon beleszólni, "ott van zaklatási ügy, vagy nincs zaklatási ügy"

FEKETE Péter
Budapest, 2019. augusztus 30. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszédet mond az országos színházi évadnyitó gálán a Pesti Magyar Színházban 2019. augusztus 30-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint nem lehet, hogy 700 millió forinttal támogassák a Katona József Színházat, és ne tudjon beleszólni az állam, hogy "ott van zaklatási ügy, vagy nincs zaklatási ügy".
Vágólapra másolva!

Átlátható, kiegyensúlyozottabb, tisztább színház-finanszírozási formát fogunk bevezetni - jelentette ki Fekete Péter szerdai sajtótájékoztatóján, az Országházban.

Fekete elmondta:

Lesznek olyan színházak, amelyeket az állam tart el, olyanok, amelyeket az önkormányzat önállóan működtet, és lesznek közös működtetésű színházak, ahol az állam és az önkormányzat megegyezik, hogy milyen rendszerben működjön az adott színház - sorolta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Forrás: MTI/Mohai Balázs

Úgy vélte, a keddi vitában négy órán keresztül olyan érdemtelen támadásokat kellett elviselniük, amelyeket hamis állításokra alapoztak.

Nem igaz, hogy a magyar kormány "elvenné a levegőt a független előadóművészeti szférától", ezzel szemben egyre több forrás jut nekik

- tette hozzá.

Fekete Péter elmondta: az sem igaz, hogy Kásler Miklós akarná kinevezni a színházigazgatókat, viszont az önkormányzatok a saját fenntartású intézményeikben kinevezhetik az igazgatókat, a közös fenntartásúakban pedig egyeztetési folyamat zajlik. Az sem igaz, hogy "az NKA-t be akarná bárki szántani", a Nemzeti Kulturális Alap a magyar művészeti élet egyik legstabilabb, legdemokratikusabb finanszírozású formája.

L. Simon László fideszes képviselő arról beszélt, hogy fontos a kulturális intézményrendszer működésének stabilitása és egy olyan átlátható finanszírozási rendszer kialakítása, amely szakmailag indokolható. Közölte: a keddi vita alacsony színvonalú volt, az ellenzék "folyamatosan arról beszélt, ami ebben a törvényjavaslatban nincsen benne, és ami ebből a törvényjavaslatból nem következik".

Tüntetés a Katona József Színház előtt Forrás: Origo

Megjegyezte: az NKA-val kapcsolatos kormányzati elképzelések nincsenek összhangban azzal, ami a vitában elhangzott és a sajtóban megjelent, és az az ellenzéki megközelítés, hogy az állam államosítani akarná az alapot, arról tanúskodik, hogy "alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában, nem értik az államháztartási rendszernek a működését". Szó sincs arról, hogy "egy jelenleg is tisztán állami szervet a kormány államosítani akarna" - jelentette ki. A képviselő kiemelte: az ellenzéki felvetésekkel szemben a törvényjavaslat nem foglalkozott a könyvkiadói rendszer átalakításával, bár "bőven lenne ott is mit átalakítani".

L. Simon László szerint a javaslat ezzel szemben arról szól, hogy

joggal várják el az adófizetők és a kormány a fenntartóktól, hogy ha saját intézményeket működtetnek, azok fenntartásához kellő anyagi támogatással is járuljanak hozzá.

Arról is beszélt, hogy a vitában kiderült: ha Karácsony Gergely főpolgármester nevez ki vagy nem nevez ki egy színházigazgatót, az demokratikus, legitim és szakmailag elfogadható, de ha az állami fenntartású intézmények vezetőjét a miniszter nevezi ki, az nem demokratikus, hanem megkérdőjelezhető.

- hangsúlyozta.

Megjegyezte: a vitában az is kiderült, hogy "álszent módon elkenték" a Katona József Színház botrányát, és ha nem került volna a nyilvánosság elé az ügy, máig nyugodtan végezhetné a munkáját a színházban és a Színművészeti Egyetemen Gothár Péter.

Kérdésre Fekete Péter elmondta: a törvénytervezet előkészítése hosszú évekre nyúlik vissza, és egy előkészítés során sokféle ötlet merül fel, sokféle munkaanyag készül. Elítélte, hogy ha ezekből a munkaanyagokból

és azzal a közhangulatot befolyásolja, olyan híreket terjeszt, amelyek miatt az emberek kimennek az utcára. "Nagyon komoly felelőtlenség politikai célok alapján felhergelni, főleg az ifjúságot, valami ellen" - mondta.