Brutális állatkínzás Jászberényben

2019.12.11. 10:14

Összesen kilenc kutya tetemét találták meg az egyik jászberényi menhely konténerében, köztük öt német juhász kölyköt, az anyjukat és még két nagyobb kölyköt. Az állatokat agyonverték - írja a Blikk.

A tetemeket a menhely egyik dolgozója vette észre a konténerben, amiből egy véres kutyafej lógott ki. Ő szólt az állatorvosnak és a rendőröknek is. A hatóságok bűncselekmény hiánya miatt lezárta a nyomozást, az ügyészség viszont új vizsgálatot rendelt el, de akkor sem állapítottak meg bűncselekmény. A nyomozók pont a koronatanút, a menhely orvosát nem hallgatták ki.

"Borzalmas látvány fogadott, egyértelmű volt, hogy a kutyákat agyonverték.

Mindegyik állat feje búbja, bundája csupa vér volt, az orrukból, a foguk között vér szivárgott. Ezek mind arra utalnak, hogy egyszerűen agyonütötték őket.

Szerencsétlen kiskutyák alig 6 hetesek lehettek. Soha nem találkoztam a praxisom során ilyen kegyetlenséggel" – mondta a Blikknek a telep állatorvosa, dr. Csabai Tibor.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Photononstop/Lancelot

Végül a telephely egyik kamerájának felvételei alapján a rendőrök azonosították a Jászberény környékén élő tenyésztőket, akik egy Suzukiból dobálták ki a kutyákat.

A nyomozást lezáró jegyzőkönyvből tudjuk, hogy a két tenyésztő állatorvosa arra hivatkozik, hogy az állatok szopornyicás fertőzést kaptak. Bár a tetemeket elszállítottuk és megsemmisítettük, ennek költségeit a két tenyésztő a felszólításunk ellenére sem hajlandó kifizetni"

– mondta a Blikknek Horgosi Zsolt, a kutyatelepet fenntartó Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Csabai Tibor szerint nincs olyan fertőző betegség, ami ennyi kutyával egyszerre végez.

"A gazdának kötelessége meggyógyíttatni a beteg kutyáját, ha pedig menthetetlen, akkor humánus módon kell megváltani a szenvedésektől. De az tűrhetetlen, ha valaki úgy szabadul meg a házi kedvencétől, hogy agyonveri. Ha megkeresnének a nyomozók, nagyon szívesen elmondanám nekik, amit tapasztaltam" – tette hozzá az állatorvos.

A Német Juhászkutya Fajtamentés alapítvány képviselői már tudják, hogy kik a tettesek, és fel is akarják keresni őket. Feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, de a rendőrség november 11-én lezárta a nyomozást. A lap megkérdezte a rendőrségtől, hogy miért nem hallgatták ki a menhely orvosát, de egyelőre nem kaptak választ.