Székely gyerekek, az Oklánd gyermekcsoport és a Berde Mózes Unitárius Gimnázium tagjai adtak adventi betlehemes műsort csütörtökön az Országházban.

A történelem során az anyaország és Erdély is sok vihart élt meg, Erdély azonban még mindig őrzi kincseit. Ezekből a kincsekből hoztak most a homoródoklándi és székelykeresztúri fiatalok - mondta el köszöntőjében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László emlékeztetett arra, a betlehemre lehet úgy is tekinteni, mint hagyományra, szép történetre, amely veretes szavakkal meséli el mindazt, amit őseink hittek, és amelyek szerint berendezték az életüket.

Kövér László házelnök beszél az erdélyi Homoródoklánd gyerekcsoportjának adventi műsora előtt az Országház kupolacsarnokában 2019. december 12-én.Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mint hozzátette, a hitben élők számára azonban a betlehem tanúságtétel a szerető Istenről, az összetartozásról és arról, hogy a család Istentől megáldott dolog.

Kelemen Levente homoródoklándi unitárius lelkész hangsúlyozta: miként a szent családnak karácsony éjszakáján, úgy a 2004. decemberi népszavazás idején a határon túli magyarok számára sem volt hely a hazájukban, hiába őrizték magyarságukat mintegy száz éven át. Akkor indult el a Tiszteletbeli Székely Mozgalom, amely sokat tett azért, hogy sokan másként gondolkodjanak, de maradt még tennivaló - fogalmazott Kelemen Levente.

Az erdélyi Homoródoklánd gyermekcsoportja adventi műsort ad az Országház kupolacsarnokábanForrás: MTI/Illyés Tibor

A homoródmenti Oklánd gyermekcsoport adventi műsorát a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium ének- és zenekara kísérte az Országház Kupolacsarnokában.