Több szakrális, egyetemes érvényű művet kellene létrehozni, és nem aktuálpolitizálni

Bozsik Yvette, Bozsik Yvette társulat
Vágólapra másolva!
A társadalmi kibeszéletlenség, az áldozathibáztatás, a színházi szakmán belüli férfi dominancia és a zaklatások politikai fegyverként való használata nem segíti az áldozatokat abban, hogy megnevezhessék zaklatóikat - minderről Bozsik Yvette beszélt az Origónak Gothár Péter szexuális zaklatási botránya kapcsán. A Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, egyetemi tanár szerint nagy erő kell, ahhoz, hogy szembemenjünk a démonokkal, legyen az a nagybácsi a családban vagy egy híres művész. Az áldozatok legtöbbször magukat hibáztatják, vagy ha elmondják mi történt velük sokszor a társadalom szemében ők lesznek a hibásak - tette hozzá. Bozsik Yvette gondolatmenete szerint a színházi szakma nem teljesíti feladatát, ahelyett, hogy tükröt tartana világnak, átveszi a mértéktelenséget és embertelenséget. A színpadi művekkel nem aktuálpolitizálni kellene, hanem több egyetemes témájú, szakrális művet előadni.
Vágólapra másolva!

2013 óta nem vagyok a Katona József Színház tagja és a Színművészeti Egyetemen nem tanítok - így csupán a sajtóból kapott információk alapján nem kommentálnám a konkrét ügyet.

minderről Bozsik Yvette, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, egyetemi tanár beszélt az Origónak.

Ezért nehéz megnevezni a zaklatókat

Én is fiatalon az áldozatok közé tartoztam. Két esetben - jóval a #metoo-mozgalom előtt - előadást is rendeztem a saját szexuális bántalmazásomról, 10 évvel ezelőtt Lány, kertben címmel a Kamrában, és 2013-ban Minden ötödik órában címmel az Átriumban, amely kimondottan a családon belüli erőszakról szólt. Együttérzek az áldozatokkal minden esetben – tette hozzá.

Bozsik Yvette szerint a társadalmi kibeszéletlenség, az áldozathibáztatás, a színházi szakmán belüli férfi dominancia és a zaklatások politikai fegyverként való használata nem segíti az áldozatokat abban, hogy megnevezhessék zaklatóikat.

mondta a művész.

Bozsik Yvette: Fontos, hogy minél több esetre fény derüljön és a következő nemzedék kevesebb traumát éljen át Fotó: Szabó Gábor - Origo

Etikai kódex kellene

A művészeti és egyéb egyetemeken etikai kódexet kellene bevezetni a tanárok és a diákok számára egyaránt, hogy vége legyen annak a gyakorlatnak, hogy tanár és diák között szexuális kapcsolat kialakulhasson – vélekedett Bozsik Yvette.

tette hozzá. Fontos, hogy minél több esetre fény derüljön és a következő nemzedék kevesebb traumát éljen át.

Bozsik Yvette szerint a színházi szakma nem különb, mint az egész társadalom. Átveszi a világ mértéktelenségét és embertelenségét, ahelyett, hogy tükröt tartana, ami a feladata. Fontos lenne több szakrális, egyetemes témájú művet készíteni, és nem aktuálpolitizálni a művekkel. Számomra a művészet spirituális megnyilatkozás, amihez emberi minőség kell, hogy társuljon – zárta szavait a művész.

Zárójelben jegyezzük meg: november végén mutatták be az új Budapesti Operettszínházban a János vitéz című daljátékot, Bozsik Yvette rendezésében - hihetetlen sikerrel. Az előadás pontosan az imént említett szakrális, egyetemes érvényű gondolatokat fogalmazott meg az ember gyökereiről, szerelemről, hazaszeretetről.

Minden erővel megpróbálták eltussolni Gothár szexuális zaklatási botrányát

Mint arról korábban beszámoltunk, a Katona József Színházban Gothár Péter, a nagyhatalmú rendező szexuálisan zaklatott színésznőket.

Máté Gábor igazgató megpróbálta eltitkolni, végül kiderült.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem - ahol a legnagyobb befolyással éppen Máté Gábor, Gothár Péter és Ascher Tamás rendelkezett - először álvizsgálattal próbálkozott, majd Fekete Péter államtitkár és a fenntartó minisztérium határozott fellépése miatt kénytelen-kelletlen a Katonához hasonlóan kirúgta Gothár Pétert.