Gulyás Gergely a Gothár-ügyről: Nem elfogadható, hogy az ügyről egy éve tudó igazgatónak egy haja szála sem görbült

2019.12.12. 10:52

Továbbra sem látjuk a 7-es cikk szerinti eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy Magyarország 2030-ra el fogja érni, hogy a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen.

Két nappal ezelőtt Brüsszelben a hetes cikk szerinti eljárás miatt meghallgatták Magyarországot. Továbbra sem látjuk az eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint a Magyarországgal ellenséges tagországok között kiosztják a kérdéseket, és sokszor 4-5-ször ugyanazt teszik fel. A kormány mindig is a nyilvánosság mellett áll, azonban a korábbi zárt tárgyalásokról kiszivárgott egy jegyzőkönyv, amit a főtitkárság adott ki, és azt Twitter-üzenetben egy CEU-s vendégtanár hozta nyilvánosságra. Még a hazánkkal nem túl barátságos finn elnökség is jelezte, hogy erről nem volt tudomásuk - mondta a miniszter. Ezt követően azt számon kérni, hogy egy államtitkár (Kovács Zoltán) a Twitteren közvetít, az egy kettős mérce, mivel korábban egy uniós intézmény mindenki megkérdezése nélkül hozott nyilvánosságra egy jegyzőkönyvet - emlékeztetett Gulyás. Egyenlő mércének kell érvényesülnie az unióban - tette hozzá. Ha kizárnánk a Soros-szervezetek véleményét ezekről a meghallgatásokról, akkor semmilyen érv nem maradna Magyarországgal szemben - mondta Gulyás.

Biankó csekket nem fogadunk el

A Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki uniós csúcsról azt mondta, hogy Magyarország egyetért a 2030-as uniós klímacélokkal, és azt teljesíti is. 2030-ra a karbonmentes villamosenergia-termelés el fogja érni itthon a 90 százalékot - tette hozzá. 1990 óta úgy nőtt Magyarországon a GDP, hogy az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent, míg a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal. Egyetértünk az ambiciózus célokkal, de nem lehet biankó csekket kiállítani, így nem lehetnek sem az energia-, sem az élelmiszer-árak magasabbak. A 2050-es karbonsemlegesség körülbelül 50 ezer milliárd forintba kerülne Magyarországnak, így ennek eléréséhez szükséges az unió támogatása is.

Mindez azt jelenti, hogy évente minden magyarnak 170 ezer forintos kiadással kell számolnia. Ilyen költséget minden magyar állampolgár nem tud vállalni - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy az atomenergia használata nélkül nem lehet elérni a karbonsemleges célt. A legnagyobb klímarongálóknak kell fizetniük, és nem az embereknek - tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy a világ károsanyag-kibocsátásának csak a 9 százalékáért felel az EU. 

A Gothár-ügynek kell, hogy legyen következménye

A kulturális törvény módosításáról azt mondta, hogy az elfogadott módosítás nem érintette a Nemzeti Kulturális Alapot, azonban egy hétig erről lehetett olvasni a balliberális sajtótermékekben. A színházi ügyekről közölte, hogy a Gothár-ügynek következményének kell lennie, és az nem elfogadható, hogy az ügyről egy éve tudó igazgatónak egy haja szála sem görbült. Ha egy önkormányzati színház költségvetési pénzeket akar, akkor a színháznak szerződést kell kötnie a kormánnyal, és mindez a hosszú távú kiszámítható működés alapja - mondta a miniszter.

Egységes fővárosi álláspontra várva

Mi nem harcolni, hanem együttműködni akarunk a fővárosi vezetéssel, de néhány ügyben tegye egyértelművé Budapest vezetése az álláspontját – mondta egy kérdésre Gulyás. Két hónap alatt elvárható, hogy a szuperkórház ügyében legyen egységes fővárosi álláspont – tette hozzá. Az atlétikai vb ügyében nincsenek nyitott kérdések – mondta a miniszter. Mindnyájan abban vagyunk érdekeltek, hogy az atlétikai vb-t mindenki a magáénak érezze a fővárosban – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre közölte, hogy szívesen tárgyalnak a fővárossal az egészségügyi fejlesztésekről, annak ellenére, hogy nincsen erre hatáskörük. Csak budapesti egészségügyi fejlesztésekre jövőre 43 milliárd forint jut – tette hozzá.

Akik nem fizettek egészségügyi hozzájárulást, azok eddig is kiestek az ingyenes ellátásból – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Idén az első kilenc hónapban 75 ezer ember próbálta igénybe venni az ingyenes egészségügyi ellátást, úgy hogy nem fizetett járulékot – jegyezte meg a miniszter.

Jól működik az NKA

Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza – mondta egy kérdésre Gulyás. Nem magánemberként volt ott a meghallgatáson – tette hozzá. Én elégedett vagyok Kovács Zoltán teljesítményével. Nagyon sokat árt az uniónak a Magyarország és Lengyelország elleni hetes cikkely elleni eljárás – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány nem tud senkit kinevezni az önkormányzati fenntartású színházakba – mondta a politikus. A budapesti színházak vezetőit a kormánypárti többség támogatásával nevezték ki a korábbi ciklusban – tette hozzá. Nincs szó semmilyen kormányzati vétójogról azoknál a színházaknál, akik megállapodást kötnek a kormányzattal a pénzügyi támogatásról – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az NKA jól működik, sok döntést hoz kis összegekről, komoly munkát végez, botrányok nélkül – mondta a miniszter.

A győri késes támadás is téma volt

A kormány részletesen tárgyalt a győri iskolai késes támadásról. Ez egy elitképző intézmény, semmilyen előzménye nem volt az esetnek – mondta Gulyás. A kormány áttekinti az iskolarendőrség esetleges felállítását - tette hozzá.

Más kérdéssel kapcsolatban a miniszter elmondta, a kormány egyetért az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni fellépésével. Mára világos, hogy Nyugat-Európában súlyosabb probléma az antiszemitizmus, mint Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter.

Az uniós bővítés szempontjából most vannak lehetőségei Magyarországnak- mondta Gulyás. Mi bármikor készen állunk a találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel – tette hozzá.

Ukrajnának figyelembe kellene vennie a velencei bizottság ajánlásait

A kormány még idén tárgyalni fog az új Nemzeti alaptantervről – mondta Gulyás Gergely.

Vagy káderhiány, vagy a múlt erőinek a túlzott befolyása miatt az országot csődbe vivők közül választott személyeket a főváros több pozícióba- mondta egy másik kérdésre Gulyás. Nagy kérdés, hogy ez mihez vezet majd – tette hozzá.

Jó lenne, ha tartózkodna a félfasiszta törvények elfogadásától, és ha már hoztak ilyet, akkor jó lenne, ha módosítanák – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Közölte, hogyha Ukrajna szeretne az európai közösséghez közeledni, akkor be kell tartania a velencei bizottság ajánlásait – tette hozzá.