Gulyás Gergely a Gothár-ügyről: Nem elfogadható, hogy az ügyről egy éve tudó igazgatónak egy haja szála sem görbült

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. november 28-án.
Vágólapra másolva!
Továbbra sem látjuk a 7-es cikk szerinti eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy Magyarország 2030-ra el fogja érni, hogy a villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen.
Vágólapra másolva!

Két nappal ezelőtt Brüsszelben a hetes cikk szerinti eljárás miatt meghallgatták Magyarországot. Továbbra sem látjuk az eljárás jogi értelmét, Magyarország és Lengyelország ellen boszorkányüldözés zajlik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője szerint a Magyarországgal ellenséges tagországok között kiosztják a kérdéseket, és sokszor 4-5-ször ugyanazt teszik fel.

Még a hazánkkal nem túl barátságos finn elnökség is jelezte, hogy erről nem volt tudomásuk - mondta a miniszter. Ezt követően azt számon kérni, hogy egy államtitkár (Kovács Zoltán) a Twitteren közvetít, az egy kettős mérce, mivel korábban egy uniós intézmény mindenki megkérdezése nélkül hozott nyilvánosságra egy jegyzőkönyvet - emlékeztetett Gulyás. Egyenlő mércének kell érvényesülnie az unióban - tette hozzá. Ha kizárnánk a Soros-szervezetek véleményét ezekről a meghallgatásokról, akkor semmilyen érv nem maradna Magyarországgal szemben - mondta Gulyás.

Biankó csekket nem fogadunk el

A Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki uniós csúcsról azt mondta, hogy Magyarország egyetért a 2030-as uniós klímacélokkal, és azt teljesíti is. 2030-ra a karbonmentes villamosenergia-termelés el fogja érni itthon a 90 százalékot - tette hozzá. 1990 óta úgy nőtt Magyarországon a GDP, hogy az energiafelhasználás 15 százalékkal csökkent, míg a szén-dioxid-kibocsátás 32 százalékkal. Egyetértünk az ambiciózus célokkal, de nem lehet biankó csekket kiállítani, így nem lehetnek sem az energia-, sem az élelmiszer-árak magasabbak.

Mindez azt jelenti, hogy évente minden magyarnak 170 ezer forintos kiadással kell számolnia. Ilyen költséget minden magyar állampolgár nem tud vállalni - mondta a miniszter. Szólt arról is, hogy az atomenergia használata nélkül nem lehet elérni a karbonsemleges célt. A legnagyobb klímarongálóknak kell fizetniük, és nem az embereknek - tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy a világ károsanyag-kibocsátásának csak a 9 százalékáért felel az EU.

A Gothár-ügynek kell, hogy legyen következménye

A kulturális törvény módosításáról azt mondta, hogy az elfogadott módosítás nem érintette a Nemzeti Kulturális Alapot, azonban egy hétig erről lehetett olvasni a balliberális sajtótermékekben. A színházi ügyekről közölte, hogy

Ha egy önkormányzati színház költségvetési pénzeket akar, akkor a színháznak szerződést kell kötnie a kormánnyal, és mindez a hosszú távú kiszámítható működés alapja - mondta a miniszter.

Egységes fővárosi álláspontra várva

Mi nem harcolni, hanem együttműködni akarunk a fővárosi vezetéssel, de néhány ügyben tegye egyértelművé Budapest vezetése az álláspontját – mondta egy kérdésre Gulyás.

tette hozzá. Az atlétikai vb ügyében nincsenek nyitott kérdések – mondta a miniszter. Mindnyájan abban vagyunk érdekeltek, hogy az atlétikai vb-t mindenki a magáénak érezze a fővárosban – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre közölte, hogy szívesen tárgyalnak a fővárossal az egészségügyi fejlesztésekről, annak ellenére, hogy nincsen erre hatáskörük. Csak budapesti egészségügyi fejlesztésekre jövőre 43 milliárd forint jut – tette hozzá.

Akik nem fizettek egészségügyi hozzájárulást, azok eddig is kiestek az ingyenes ellátásból – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

jegyezte meg a miniszter.

Jól működik az NKA

Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza – mondta egy kérdésre Gulyás. Nem magánemberként volt ott a meghallgatáson – tette hozzá.

Nagyon sokat árt az uniónak a Magyarország és Lengyelország elleni hetes cikkely elleni eljárás – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány nem tud senkit kinevezni az önkormányzati fenntartású színházakba – mondta a politikus. A budapesti színházak vezetőit a kormánypárti többség támogatásával nevezték ki a korábbi ciklusban – tette hozzá.

mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az NKA jól működik, sok döntést hoz kis összegekről, komoly munkát végez, botrányok nélkül – mondta a miniszter.

A győri késes támadás is téma volt

A kormány részletesen tárgyalt a győri iskolai késes támadásról.

Ez egy elitképző intézmény, semmilyen előzménye nem volt az esetnek – mondta Gulyás. A kormány áttekinti az iskolarendőrség esetleges felállítását - tette hozzá.

Más kérdéssel kapcsolatban a miniszter elmondta, a kormány egyetért az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni fellépésével. Mára világos, hogy Nyugat-Európában súlyosabb probléma az antiszemitizmus, mint Magyarországon – hangsúlyozta a miniszter.

- mondta Gulyás. Mi bármikor készen állunk a találkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel – tette hozzá.

Ukrajnának figyelembe kellene vennie a velencei bizottság ajánlásait

A kormány még idén tárgyalni fog az új Nemzeti alaptantervről – mondta Gulyás Gergely.

- mondta egy másik kérdésre Gulyás. Nagy kérdés, hogy ez mihez vezet majd – tette hozzá.

Jó lenne, ha tartózkodna a félfasiszta törvények elfogadásától, és ha már hoztak ilyet, akkor jó lenne, ha módosítanák – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Közölte, hogyha Ukrajna szeretne az európai közösséghez közeledni, akkor be kell tartania a velencei bizottság ajánlásait – tette hozzá.