Kálomista Gábor: Ha ilyen a Karácsony-féle demokrácia, akkor milyen a diktatúra?

Thália színház, Budapest színtársulat, előadás, befogadó színházként működik, kultúra, Budapest, Nagymező u. 22-24, 2016.09.02
Thália Színház. Budapest, 2016.09.02.
Vágólapra másolva!
Mélyen felháborította és megdöbbentette a Thália Színház minden dolgozóját, hogy egy ellenzéki képviselő egy parlamenti felszólalásában színvonaltalannak titulálta a színház előadásainak minőségét - minderről Kálomista Gábor, a színház igazgatója beszélt az Origónak. A producer-igazgató szerint jól látszik, hogy a mostani balliberális fővárosi vezetés csak egyfajta színházat tud elképzelni, és ennek érdekében bármit képes elkövetni. Hozzátette, kész bármikor, bármilyen vizsgálat elé állni az általa vezetett színház ügyében. Egyébként, a balliberális városvezetés harcot indított a nekik nem tetsző színházvezetők ellen. Mindenfajta érdemi indoklás nélkül érvénytelenítette a Szabad Tér Színházat 15 éve vezető Bán Teodóra pályázatát, a József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének kinevezte az egyik legagresszívabb ellenzéki kormánygyalázót, Vásárhelyi Máriát, az Újszínházzal kapcsolatban pedig Karácsony Gergely arról beszélt, hogyha megint pályázna, nem fog nyerni. 
Vágólapra másolva!

Döbbenetes, hogy mára oda jutottunk, hogy egy ellenzéki politikus az Országház falai között egy színház művészi tevékenységét negatívan minősíti, mindezzel pedig egy olyan területre téved, ahol a politikának nincsen helye – így reagált Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az Origónak azzal kapcsolatban, hogy Ungár Péter LMP-s képviselő a kulturális törvény módosításának általános vitájában arról beszélt, hogy a Thália Színház enyhén szólva nem öregbíti a színházművészet hírnevét, és a kormány miért nem veszi elő az intézményt a minőségtelenség miatt.

Mindez a legrosszabb kommunista időszak emlékét idézi

Kálomista Gábor így fogalmazott: "Míg a kormánypártok soha nem vették a bátorságot ahhoz, hogy bármilyen színházat, vagy kulturális teljesítményt minősítsenek, addig egy ellenzéki politikus, aki eddig túl sok mindent nem tett le az asztalra, egyértelműen elköteleződött amellett, hogy ízlésbeli dolgokat politikai elköteleződéssel vegyítsen. Ez a kijelentés azonban

- mondta a producer-igazgató.

Kálomista Gábor: Mi alapvetően a szórakoztatást tekintjük feladatunknak Fotó: Marton Szilvia

Kálomista Gábor arról is beszélt, hogy a Thália Színház - amely óriásit fejlődött az utóbbi időben - politikailag teljesen neutrális volt az elmúlt években.

Mi alapvetően a szórakoztatást tekintjük feladatunknak, és erről a nézők már kiállították a bizonyítványt, azzal, hogy a darabjaink mindig óriási érdeklődés mellett kerülnek a színpadra – tette hozzá. A Thália igazgatója arra is emlékeztetett, hogy a Katona József Színházat vagy a Színművészetit sem a kormány sorolta a balliberális oldalra, hanem a Színház-és Filmművészeti Egyetem tanító Janisch Attila nyilatkozott így.

Nagy kérdés, ha ilyen az új fővárosi demokrácia, akkor milyen a diktatúra?

A producer arról is beszélt, hogy a mostani törvényi változások nagyban emlékeztetnek a 2011-es filmtörvény módosítása körüli harcokra. Akkor is a világvégéről beszéltek egyesek, de a törvényi változások meghozták az eredményeket.

- mondta a színházigazgató. Példátlan képmutatást csinált akkor is a baloldali elit, hasonlóan a mostani helyzethez.

Kálomista Gábor arra is emlékeztetett, hogy akik most élesen bírálják a törvényi módosításokat, azok korábban Tarlós Istvánnal egyeztetve mindent elkövettek, hogy a volt főpolgármester lelkét simogassák, hogy a pozíciójukban maradjanak.

Jó példa erre Bán Teodóra, vagy Dörner György esete. Nagy kérdés, ha ilyen az új fővárosi demokrácia, akkor milyen a diktatúra? – tette fel a kérdést a producer.

Karácsonyék egyértelműen kijelentették, milyen színházat akarnak Fotó: Hirling Bálint - Origo

Folyamatosan vannak vizsgálatok a Thália Színházban, de mivel nincs semmilyen titkolnivalónk, így bármikor állunk Gy. Németh Erzsébet vagy Kálmán Olga rendelkezésére – mondta Kálomista Gábor. Csak annyi kérésem lenne, hogy érkezésük előtt 10 perccel szóljanak, hogy legyen olyan ember, aki át tudja nekik adni a kért iratokat – tette hozzá.

A producer nyilvánvalóan arra utalt, hogyha állandóan nézegetik az általa vezetett színház számláit, nézzék meg - például - Karácsonyék a Katona József Színház számláit is.