Hatalmas vihar pusztított Spanyolország északi részén

spanyol vihar
Úttestre zuhant fa a baszkföldi San Sebastiánban 2019. december 13-án
Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszaka hatalmas erejű, forgószelekkel kísért vihar söpört végig a Spanyolország északi részén található Gipuzkoa tartományon. Az orkán erejű szél sok helyen tövestől csavarta ki a fákat, az egyik városban pedig egy szállodát is beterítette a hegyoldalról lezúduló sárlavina.
Vágólapra másolva!

A tengerparti San Sebastianban a legidősebb lakosok is azt mondták a helyi sajtónak, hogy amióta élnek, ők még ilyen "földindulást" nem láttak.

A 180 ezres városban péntekre virradóra helyenként 135 km/órás szél pusztított.

A baszk nagyváros, amely 2016-ban Európa kultúrális fővárosa volt, és

Spanyolország egyik fontos kereskedelmi, idegenforgalmi és logisztikai központja, péntek reggel leginkább egy csatatérre hasonlított.

Útra zuhant fa a baszkföldi San Sebastiánban 2019. december 13-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Javier Etxezarreta

A tartományi fővárosában csütörtök estétől folyamatosan több száz tűzoltó dolgozik a romok eltakarításán. A hatalmas vihar leszakította az egyik belvárosi uszoda tetejét és az egyik felújjítás alatt álló épület állványzatának egy részét is. Az utcák reggelre szinte járhatatlanok voltak, mindenhol törmelék hevert.

A helyiek szerint csak a csodának köszönhető, hogy a tengerparton található óriáskerék "talpon maradt".

San Sebastian tengerparti sétányának nagy része jelenleg is víz alatt áll, mivel

sok helyen öt-nyolc méter magasra csaptak fel a hullámok.

A helyi karácsonyi vásáron is végigsöpört a vihar, állítólag napokba telik majd, mire újra megnyithat. A külvárosban, egy hegyoldalban lévő apartmanházat pedig derékmagasságig öntött el a hegyről lezúduló sárlavina. Csak páran voltak a szállodában, és mindenki időben ki tudott menekülni.

Hasonló pusztítást végzett az ítéletidő péntek hajnalban a szomszédos Navarra tartományban is.

Villavában többszáz lakost kellet kimenteni az árvíz miatt.

Árvízben egy autó az észak-spanyolországi Navarra tartományban fekvő Villavában 2019. december 13-án, miután a heves esőzések miatt az Utzama folyó kilépett medréből. Forrás: MTI/EPA/EFE/Jesús Diges

Spanyolország északi részén

számos olyan település van, amely víz alá került, van olyan falu amelyet egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehet megközelíteni.

Árvíz az észak-spanyolországi Navarra tartományban fekvő Huartéban 2019. december 13-án, miután a heves esőzések miatt az Utzama folyó kilépett medréből. Forrás: MTI/EPA/EFE/Jesus Diges

Péntek kora délután is több ezer háztartásból szivattyúzták a vizet a tűzoltók. Nagyon sok közintézmény, iskola és óvoda ki sem nyitott az észak-spanyol tartományokban.

Madridi hivatalos jelentések szerint hetekbe telik majd, mire helyre áll a rend Baszkföld északi régiójában.