Jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte pénteken a Szegedi Ítélőtábla azt az ismeretlen helyre távozott kecskeméti férfit, aki egy céghálózatot irányítva 2,7 milliárd forint adót nem fizetett be.

A kecskeméti férfi irányításával 2008 áprilisa és 2009 áprilisa között létrejött egy olyan céghálózat, amelynek csúcsán két vállalkozás állt. Ezek Olaszországból vásároltak papíralapanyagokat és műanyag granulátumot.

A magyar és külföldi gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy az importált, magyarországi értékesítésre szánt áru mozgását,

így az áfafizetési kötelezettséget megpróbálják követhetetlenné tenni,

és végül Magyarországon jogtalanul igényeljenek vissza adót. Ez meg is történt: több, mint 14 milliárd forint értékű fiktív számla felhasználásával 2008-ban és 2009-ben

mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A táblabíróság bűnszervezetben elkövetett adócsalás és pénzmosásban mondta ki bűnösnek a vádlottat, amiért 9 év fenyházbüntetésre ítélte, és döntött arról, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügy 16 másik vádlottját egy, valamint három és fél év közötti letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, volt, aki pénzbüntetéssel "megúszta".

A csalás mellett 14 vádlottat pénzmosásban is bűnösnek talált a bíróság. Ők segítettek abban, hogy

külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára több mint 10 milliárd forintot utaljanak át.
A bűnszervezetet irányító férfi az elsőfokú eljárás során eltűnt. Azóta sem tudják, hová menekült. Egyes információk szerint Belize-ben autóbalesetben meghalt, ez viszont egyáltalán nem biztos, elképzelhető, hogy a halálhírét akarja kelteni, hogy biztosan megússza a büntetést. 

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét azzal, hogy az elsőrendű vádlott büntetését hétről kilenc évre súlyosította.

A jogerős ítélet indoklása szerint a vádlottak egy része a bűncselekményben játszott szerepéhez mérten törvénysértően, illetve eltúlzottan enyhe büntetést kapott az elsőfokú eljárást lezáró ítéletben, míg néhány vádlott esetében eltúlzottan súlyos volt a kiszabott büntetés. Emellett belső arányossága is megkövetelte a törvényszék döntésének megváltoztatását.