Sikert értünk el Brüsszelben, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ez után meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs után.

Hosszú éjszakánk volt, fél kettőkor fejeztük be a klímaváltozás elleni védekezésről szóló vitákat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amit a Facebook-oldalára töltött fel.

A kormányfő azt mondta, Magyarország klímabajnok, ezt itt Brüsszelben elismerik. 1990-től számítva a szén-dioxid-kibocsátást leginkább csökkenteni képes országok közé tartozunk. Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi, magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van, méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog. A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, erről szóltak a csütörtöki viták - mondta Orbán Viktor. Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ez után meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát - tette hozzá. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Sophie Wilmes belga ügyvivő miniszterelnök (j) az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt az egyébként fölzárkózást célul kitűző országok elől, olyan szabályokat hozhatunk meg, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását, és van esély, hogy olyan szabályokat alkossunk meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését. Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

- zárta gondolatait Orbán Viktor.