Szijjártó Péter: Magyarország és Horvátország sok kérdésben szövetséges

2019.12.13. 17:54

Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető Gordan Grlic Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón arra is rámutatott, hogy vannak ugyanakkor olyan ügyek, "amelyek bár ne lennének", és néha árnyékot vetnek a kétoldalú kapcsolatokra.

A közös ügyek között említette, hogy együtt lépnek fel, hogy az európai migrációs politikában a külső határvédelem nagy hangsúlyt kapjon, emellett fenntartják a jogot, hogy nemzeti hatáskörben dönthessék el, kit engednek be a területükre és kivel akarnak együtt élni.

Hangos és aktív támogatói maradnak az EU nyugat-balkáni bővítésének, ez a szívügye mindkét országnak, mert ők vannak legközelebb a térséghez - mutatott rá. Hozzáfűzte, hogy a kohéziós források szerepét szeretnék megtartani a következő uniós keretköltségvetésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Gordan Grlic-Radmant, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterét Budapesten 2019. december 13-án.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter a bővítéssel kapcsolatban elmondta: annak politikai, gazdasági és biztonsági haszna is lenne.

  • Politikai haszna azért, mert az EU-nak sikertörténetekre lenne szüksége, mert ebből az elmúlt időben kevés volt.
  • Gazdasági haszna azért, mert a nyugat-balkáni országoknak már így is az EU az elsőszámú kereskedelmi partnerük, és a bővítéssel a gazdasági együttműködés még hatékonyabb lehetne.
  • Biztonsági haszna pedig azért lenne a bővítésnek, mert minél lejjebb tolják az EU védvonalát, annál jobban meg tudják védeni magukat egy migrációs hullámtól.

Szijjártó Péter közölte, hogy javaslatot tettek Horvátországnak a térség energiaellátásának javítására, valamint újabb határátkelőhelyek nyitására.

Kifejtette azt is, hogy Közép-Európában mindig fontos kérdés volt az energiaellátás biztonsága, történtek is előrelépések, de ezek túl lassúak voltak. Ezért Magyarország azt javasolja, hogy nyissanak új fejezetet Közép-Európa energiaellátásában, teremtsék meg a valódi diverzifikáció lehetőségét.

Szijjártó Péter elmondta: ehhez össze kellene kötni a két ország gázpiacát, a Krk-i LNG-terminál esetében közösen kellene tárgyalniuk a gázbeszerzésről, és be kellene engedni Magyarországot kisebbségi tulajdonosként az LNG-terminálba. Ez megnyitná a lehetőséget, hogy más forrásból, új útvonalon az energiaellátás biztonságát valóban javítsák - vélekedett.

Kitért arra is, hogy magyar vállalatok a horvátországi piacon sikeresen tevékenykednek, például az OTP már a negyedik legnagyobb szereplő a bankpiacon, a Mol pedig egy nagy beruházást, a rijekai finomító projektjét jelentette be csütörtökön.

Megjegyezte: kezdeményezik, hogy a magyar-horvát barátság napjáról határozatot fogadjon el a két ország parlamentje.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Gordan Grlic Radman úgy vélekedett, hogy kiválóak a magyar-horvát kapcsolatok, és a két ország a világban egyedülálló támogatást nyújt a kisebbségeknek.

Kifejtette, hogy a két nép mindig is sorsközösségben élt. A kétoldalú együttműködés nagyon intenzív, a két ország miniszterelnöke a közelmúltban egy diákotthont adott át Eszéken - emlékeztetett.

Radman hozzátette, hogy ez az esemény is azt bizonyítja, hogy milyen odaadó munkát végeznek a kisebbségek támogatására. Megjegyezte: sikeres a határon átnyúló együttműködés, az érintett négy határmenti megye hatékonyan dolgozik együtt.

A horvát tárcavezető hangsúlyozta: országa veszi át januártól az EU soros elnöki posztját, így a mostani tárgyaláson az elnökségi programról is konzultáltak. Sajnálatosnak nevezte, hogy az EU bővítése elakadt. Horvátország igyekszik majd új lendületet adni ennek a folyamatnak, és ebben számít Magyarországra is - mondta.

Közölte, hogy sok kihívással teli időszakban veszik át az elnökséget, több megoldandó probléma vár rájuk a következő félévben.

A sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írtak alá a diplomáciai képzésről.