Jómódú kamaszok fegyverrel raboltak ki közel egy tucat embert Budapesten

Vágólapra másolva!
Rendezett családi körülmények között él az az öt kamasz, akik egy hónapon át összesen 11 embert raboltak ki Budapesten. Maszkkal vagy sállal takarták el az arcukat, és egy gázfegyverrel vagy bicskával támadták meg az áldozataikat. Az ellopott értékeken, a pénzen később alkoholt és cigarettát vettek. A két 16, két 14 éves és 15 éves fiú összesen több mint 120 ezer forintot, egy mobiltelefont és egy hangfalat vett el az áldozataiktól. Négyen most őrizetben vannak. 
Vágólapra másolva!

A banda november 7-én rabolt először: két felnőttre támadtak rá a Gellérthegyen. Arcukat sállal takarták el, és azzal az ürüggyel szólították le őket, hogy van-e náluk marihuána. De még a választ sem várták meg: kirabolták őket. Aztán két héttel később ismét a Gellérthegyen próbálkoztak. Akkor egy fiatal párhoz mentek oda, és ugyanazzal a módszerrel rabolták ki őket, mint az első áldozataikat. Másnap újra kiraboltak két embert. A rendőrök ekkor már gyanakodtak arra, hogy ugyanaz a banda rabolhatott, ezért civil ruhás rendőrök láttak el úgynevezett portyaszolgálatot azon a környéken.

Ez idő alatt a kamaszokból álló banda még kétszer rabolt. A rendőrök végül december 11-én érték tetten őket a XI. kerületben.

A Minerva utcában követni kezdtek egy férfit, akit egy gázfegyverrel megfenyegették. Követelték, hogy adja oda nekik az értékeit, és a fegyver is elsült.

Ezután fogták el őket a rendőrök. Akkor éppen ketten voltak, de a fiatalok elmondták a nyomozóknak, hogy van még három társuk. Közülük kettőt Zuglóban és Újbudán, az otthonukban fogták el a rendőrök, míg a másik 14 éves fiút az iskolában.

Vallomásukból kiderült, hogy nem régóta barátok: csupán pár hónapja ismerték egymást, és szórakozásból találták ki, hogy raboljanak. A bandavezér az egyik legfiatalabb, 14 éves fiú lett. Ő az összes rablásnál ott volt.

Azt is megbeszélték, hogy a fegyvert felváltva hordják - hogy éppen kinél legyen a gázpisztoly, azt kő, papír, olló játékkal döntötték el.

Kiderült az is, hogy ketten még csak általános iskolások, egyikük középiskolába, kettő pedig gimnáziumba jár. A gimnazisták közül az egyik fiatal egyházi iskola tanulója.

Mind az öt fiú rendezett körülmények között él, a szüleik dolgoznak, ráadásul az egyikük apja sebész egy fővárosi kórházban.

Egyik fiúnak sem volt szüksége pénzre. Az ellopott értékekből így alhokolt, cigarettát vettek, vagy buliba mentek. Most négyen őrizetben vannak, egyikük szabadlábon védekezik. A rendőrség fegyveres rablás miatt indított ellenük eljárást, és kezdeményezte a letartóztatásukat.

A mai tárgyaláson a bíróság úgy döntött, hogy a rablást vezető két fiút letartóztatja, ugyanis náluk nemcsak maszkot, de gázfegyvert is találtak. A letartóztatást javítóintézetben tölthetik le, mivel fiatalkorúak.

A két társukat pedig bűnügyi felügyelet alá helyezte a bíróság, így ők nem hagyhatják el az otthonukat, és egész nap nyomkövetőt kell hordaniuk. A döntés ellen a fiúk ügyvédjei és az ügyész is fellebbezett.