Minőségi likőröket teszteltek karácsony előtt

karácsonyi likőr, kávélikőr
Vágólapra másolva!
Egy jó minőségű likőr az ünnepi vendégségek, szilveszteri bulik kiegészítője, de akár karácsonyi ajándék is lehet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként húszféle likőrt vizsgált meg a tárca akkreditált laboratóriuma. Az üvegen, címkén található tájékoztatás és jelölések, az italok cukor- és alkoholtartalma e termékek mindegyikénél megfelelt az előírásoknak.
Vágólapra másolva!

A likőr mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból vagy párlatból, édesítve és ízesítve előállított szeszes ital. Elkészítése során felhasználhatóak mezőgazdasági eredetű élelmiszerek, például gyümölcs, bor, tejszín, tej, vagy akár természetes és mesterségesen előállított ún. természetazonos aromák is. A feketeribiszke, cseresznye, meggy, málna, faeper, fekete áfonya, citrusfélék, törpemálna, sarkvidéki szeder, tőzegáfonya, vörösáfonya, ezüsttövis, ananász típusú gyümölcslikőrök kizárólag természetes aromákat tartalmazhatnak.

A likőr minimális alkoholtartalmának 15 térfogatszázaléknak, minimális cukortartalmának pedig literenként 100 grammnak kell lennie. A szeszesitalokra vonatkozó szabály szerint a tojáslikőr esetében az előbbi határérték 14 százalék, a cukor- vagy méztartalom pedig literenként legalább 150 gramm.

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

Az akkreditált élelmiszer labor az elvárt mutatók teljesülése mellett a tájékoztatás és a jelölések megfelelőségét is vizsgálta. Mivel minden ellenőrzött termék eleget tett az előírásoknak, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani. A vizsgált likőrök tételes felsorolása a kormányzati honlapon megtalálható.

Az ITM a hatósági szakemberek bevonásával november közepétől december végéig az üzletekben, webáruházakban és karácsonyi vásárokban is folyamatos ellenőrzésekkel védi a magyar családokat. Az aktív jelenlét része az ünnepi időszak jellegzetes termékcsoportjainak célzott vizsgálata is. Korábban a csokimikulásokban nem találtak kivetnivalót az ellenőrök, a fényfüzérek közel kilencven százaléka azonban tűzveszélyesnek vagy érintésvédelmi szempontból kockázatosnak bizonyult. A termékbiztonsági követelményektől elmaradó díszvilágítási eszközöket kivonták a forgalomból, visszahívták a vásárlóktól, jelentős részüket már a vámhatáron lefoglalták, majd megsemmisítették.