Egész napos műsorral támogatja a koraszülöttek mentését a közmédia

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Budapest, 2019. december 15. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j) és a Peter Cerny Alapítvány munkatársai egy inkubátort visznek a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika csecsemőosztályához 2019. december 9-én. Megközelíti a 40 millió forintot a Jónak lenni jó!, a közmédia jótékonysági kampányában összegyűjtött összeg, amelynek idei kedvezményezettje a már 30 éve koraszülöttek mentését és szállítását végző Peter Cerny Alapítvány. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A koraszülöttek mentését támogatja az idén a közmédia Jónak lenni jó! című vasárnapi jótékonysági műsora, amelynek kedvezményezettje a 30 éve működő Peter Cerny Alapítvány.
Vágólapra másolva!

Mint a műsorban elhangzott:

a felajánlásokat vasárnap este 22 óráig fogadják.

A műsor kezdetéig az adományvonalakon keresztül

mintegy 45 millió forint gyűlt össze.

Az adománygyűjtő műsor, amelyet az idén tizedszer rendez meg a közmédia, vasárnap reggel 9 órától este 22 óra 30 percig a Duna, a Duna World és az M5 csatornán látható.

Bemutatják az alapítvány tevékenységét, koraszülött gyermeket nevelő szülők történeteivel ismertetik meg a nézőket, ismert emberek lesznek a stúdió vendégei és több különleges produkcióval is készülnek a műsor készítői. A nap folyamán bejelentkeznek a Semmelweis Egyetem I. számú Gyerekklinikájáról és a Peter Cerny Alapítvány központjából.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és a Peter Cerny Alapítvány munkatársai egy inkubátort visznek a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika csecsemőosztályához 2019. december 9-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány neonatológus szakorvosa a műsorban elmondta, hogy az 1980-as 90-es években az ezer grammos súly és a 28. várandóssági hét volt az életképesség határa, amely jelenleg 400-450 gramm és körülbelül 24. betöltött hét, "De számtalanszor viszünk 22., 23. hétre született babát és van az alapítvány történetében 350 grammos baba, aki teljesen jól van már" - tette hozzá.

Elmondta:

Olyan megelőző szemlélettel kell őket ellátni, amely kiterjed arra, hogy lehetőleg minden külső ingert kikapcsoljanak. Mint kiemelte, most már olyan lélegeztetőgépeik vannak, amelyek fölöslegesen nem tágítják a tüdőt, amely így nem sérül annyira, mint akár 20 évvel ezelőtt.

Elmondta: hét stratégiai céljuk van, köztük a mentőautócsere, továbbá egy magasfrekvenciájú lélegeztetőgép beszerzése, a segédnővér- és orvosképzés megszervezése, az újszülött újraélesztési oktatáshoz speciális szimulátor beszerzése és az informatika cseréje. "Minden fillérnek meglesz a helye" - fogalmazott.

Az árverésen szereplő nyolc tárgyról és a fix áron még megvásárolható tárgyakról a www.mediaklikk.hu\jonaklennijo oldalon lehet tájékozódni. Emellett a közmédia műsorvezetői egész nap várják telefonon a pénzbeni felajánlásokat. Mindezeken felül az adományvonalon a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a Peter Cerny Alapítványt.