Az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították - közölte a honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Benkő Tibor emlékeztetett arra a kormányzati vállalásra, hogy a honvédelmi költségvetés 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.A miniszter szólt arról is, hogy a NATO keleti és déli fenyegetettséggel számol. Ezért van szükség az erős, ütőképes Magyar Honvédségre, ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program.

Benkő Tibor, honvédelmi miniszter.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A haderőfejlesztésekről szólva a miniszter azt hangsúlyozta, hogy tervszerű a fejlesztés. A következő beszerzések között légvédelmi rakéta és páncélozott eszközök szerepelnek - ismertette a miniszter.

A Magyarországon létrehozandó nemzetközi parancsnokságokkal kapcsolatban elmondta, hogy egyre több ország jelezte, hogy csatlakozni kíván.
Megváltozott a biztonsági környezet, amit többi között a 2015-ben kezdődött illegális migrációs helyzet óta a bőrünkön érezhetünk. A humánus megoldás az, ha a problémát ott kezelik, ahol keletkezik. Ezért szolgál évente mintegy kétezer magyar katona külföldi missziókban - mondta Benkő Tibor.