Mácsai Pál nem mer szembemenni a véleményterrorral, relativizálni próbálja a Katona és Gothár botrányát

HBO, Terápia, Mácsai Pál
Vágólapra másolva!
Hétfőn megszületett az eddigi legerősebb, a Katona vezetőségét mosdató nyilatkozat. Főszereplő: Mácsai Pál, az Örkény igazgatója; rendező: a hvg; kedvezményezettek: a Katona József Színház, Gothár Péter és Máté Gábor. Mácsai úgy belelendült a mentegetésbe, hogy egyenesen úgy fogalmazott: a színházi világ (az ő színházuk világa, a Katona-tengely nyilvánvalóan) a "legerkölcsösebb szakmák" egyike. 
Vágólapra másolva!

Mint ismert, miután kiderült Gothár Péter szexuális zaklatási ügye, látványosan összezárt a balliberális színházi világ, és minden erejével megpróbálta eltussolni a botrányt. A közvélemény nyomására azonban szépen fokozatosan fény derült több részletre, aminek következtében Gothárt valamennyi pozíciójából eltávolították. Csakhogy nem ő volt az egyetlen szereplője a történetnek: Máté Gábornak, a Katona ügyvezető igazgatójának 11 hónapja tudomása volt a zaklatásokról, mégsem csinált semmit. Emiatt többen is - teljesen érthetően - a távozását követelték, többek között erre utalt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Gothár pusztán csak eltévelyedett

Nem így van ezzel Mácsai Pál, aki szépirodalmi stílusban vezette le, hogy barátja tökéletesen kezelte az ügyet.

"Azt gondolom, hogy Máté Gábor a rendelkezésére álló jogi és tisztességbeli keretek között jól kezelte, végig az áldozatra figyelve. Abszolút fals, hogy most a fejét követelik, mert ő ennek a kérdésnek a nyilvános tisztázásba beleállt."

Mint szavaiból kiderült, az Örkény igazgatójának az is rosszulesik, hogy az ügy átterjedt a szerinte "szakmai képzést" folytató Színművészeti Egyetemre is.

"Megvisel az is, ahogy az egyetemre hullámzik át ez az egész. Az a jelszó, hogy ott oktatás helyett identitásképzés zajlik. Aki ilyet mond, nem ismeri az Egyetemet: ott szakmai képzés zajlik."

Mint ismert: a Színház- és Filmművészeti Egyetem álvizsgálattal próbálkozott, mentegetni próbálta Gothárt. Végül Fekete Péter kulturális államtitkár és a fenntartó minisztérium (ITM) határozott fellépése miatt valódi vizsgálat indult, és el kellett bocsátaniuk a szexuális zaklató Gothár Pétert. A rektorságra pályázó dramaturg, az Ascher Tamás-Máté Gábor-Gothár Péter vezetői körtől közismerten tartó Upor László az ATV-nek azt mondta, hogy a Színművészetit csak frusztrált emberek támadják, esetleg pszichopaták.

Visszatérve a hvg-cikkhez: a mindig visszafogottan nyilatkozó Mácsai ezúttal alaposan belelendül a mentegetésbe, és egy mondattal később egyenesen azt mondta, hogy a színházi világ a "legerkölcsösebb szakmák" egyike.

"Pedig ez a legerkölcsösebb szakmák egyike."

Sőt, oda is eljutott, hogy megállapította:

Pedig lehetne tőlünk tanulni, tűrést, fegyelmet, áldozatkészséget.

A végén - mintegy bónuszként - Gothárt is szárnyai alá vette, szerinte a munkatársnői nemi szervét fogdosó rendező csupán "eltévelyedett."

Nem a szakmánkról szól egyik szexuális zaklatás sem, hanem egyes emberek eltévelyedéséről.

Mácsai Pál Fotó: Mudra László - Origo

Mácsai egyébként korábban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Katona vezetőségének mosdatásában, az ATV-nek adott interjújában egy fokkal finomabban, de lényegében ugyanezt elmondta.

"Megvisel, hogy a Máté Gábor, aki ezt megpróbálta, és sikerült is neki a rendelkezésére álló jogi, szokásjogi, elvi és tisztességbeli keretek között a lehető legjobban kezelni, most azt kénytelen elviselni, hogy a fejét követelik."

Még egyszer ismételjük meg: Máté Gábornak olyan jól sikerült mindezt a lehető legjobban kezelni, hogy egy évig eltitkolta, hogy a színházában Gothár Péter súlyosan zaklatott egy színésznőt.

Mácsai Pál megszólalását sokan úgy értelmezik, hogy az Örkény igazgatója úgy gondolja: van mit jóvátennie Máté Gáborék felé. Mácsai látványosan jóban volt a Tarlós István vezette fenntartójával, kilenc éven át, és mostani úgymond szerencsenmosdatása egyfajta bocsánatkérés a Máté-Ascher-Gothár irányította színházi világtól.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház vezetője nem járt jól, a balliberális elit a fejét követeli, amiért nem jelent meg a Gothár és a Katona melletti tüntetésen. Még arra is képesek voltak, hogy tüntetést szervezzenek a színház egyik előadására.