Újra börtönbe kerülhet a dunai hajótragédia gyanúsítottja, az ukrán kapitány

2019.12.16. 11:13

Az ügyészség indítványozta, hogy ismét rendeljék el annak a hajós kapitánynak a letartóztatását, aki az egyik legsúlyosabb dunai hajótragédiát okozta a vád szerint, amelyben 28-an meghaltak. Az ismételt szó azért fontos, mert korábban azt már egyszer elrendelték, majd meg is szüntették.

November 28-án emeltek vádat az ukrán hajóskapitány ellen.  Az ügyészség az eljárás során végig azt mondta, hogy a szökés határozott veszélyére és más okra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt. Az ügyészség ezért a vádiratában indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a letartóztatást.

Budapest, 2019. július 31. A dunai hajó baleset okozásával vádolt ukrán kapitányt kísérik a bírósági tárgyalásraForrás: MTI/Mónus Márton

Ahogy azt korábban megírtuk, az ügyészség szerint a kapitány szabad szemmel és a radaron is láthatta volna az előtte haladó Hableány sétahajót, ha a hajó vezetésére figyel. A katasztrófa után pedig nem segített a túlélők mentésében.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A katasztrófában a Hableány kétfős magyar legénysége, és 26 dél-koreai turista halt meg. Egyiküket a mai napig keresik a hatóságok.