Most Újpesten derült ki: a Fidesz az embereknek adja a pénzt, az ellenzék saját magának

Horváth Csaba; Tóth József; Pikó András; Soproni Tamás; Déri Tibor; Havasi Gábor
Budapest, 2019. november 5. Horváth Csaba, a XIV. kerület szocialista polgármestere, Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, Pikó András, a VIII. kerület közös ellenzéki polgármestere, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere, Déri Tibor, a IV. kerület momentumos polgármester és Havasi Gábor, a XXII. kerület momentumos polgármestere (b-j) az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél látványosabban mutatkozott meg a Fidesz és az ellenzék közti különbség a hétvégén, amikor az újpesti ellenzéki városvezetés azért támadta az előző, fideszes polgármestert, Wintermantel Zsoltot, mert százmillió forint értékben támogatta a nyugdíjasokat. Korábban már több cikkben bemutattuk, hogyan veri el a pénzt saját magára több kerület új, ellenzéki vezetése, miközben ehhez a pénzt a szociális munkásoktól, óvónőktől, védőnőktől és a nyugdíjasoktól veszik el. Nyilvánvaló a különbség: amíg a Fidesz a magyar embereket támogatja, addig az ellenzék a saját zsebét tömi.  
Vágólapra másolva!

Alig telt el néhány hét Pikó András józsefvárosi botránya után, amikor is kiderült, hogy a józsefvárosi vezetés a nyugdíjasoktól, óvónőktől, bölcsődei dolgozóktól, szociális munkásoktól elvett pénzből fedezi a hatalmasra duzzasztott baloldali klientúra fizetését, most Újpesten újra megmutatkozott, mire lehet számítani az ellenzéki irányítás alá került városrészekben.

Mint emlékezetes, Józsefváros új baloldali vezetése 150 millió forinttal költ többet magára, mint az előző, fideszes vezetés, amiből nyilvánvalóvá vált, Pikó András polgármester a balliberális ellenzék kifizetőhelyének használja az önkormányzatot.

Pikó kettő helyett hat bizottságot hozott létre, lett három alpolgármestere és öt tanácsadója, a saját fizetését is egymillió forintra emelte. Eközben óriási botrányt okozva nem fizette ki a nyugdíjasoknak a 8 ezer forintot, amit az előző, Fidesz vezette közgyűlés megszavazott, és egyhavi bért elvett az óvónőktől, bölcsődei dolgozóktól és szociális munkásoktól - annak ellenére, hogy az előző, fideszes vezetés 13 milliárdos többlettel adta át a kerület vezetését.

Most pedig az újpesti baloldali vezetés leplezte le magát. Közleményben tiltakoztak ugyanis amiatt, hogy Wintermantel Zsolt, korábbi fideszes polgármester vezetése alatt az önkormányzat 100 millió forintos nagyságrendben támogatta az újpesti nyugdíjasokat.

Természetesen Wintermantel Zsolt ezt büszkén vállalta:

"Az elmúlt kilenc év során 17 alkalommal, minden tavasszal és minden ősszel, ilyen formában is segítettük az előttünk járó nemzedékeket. 24 000 nyugdíjast támogattunk ebben a formában, és a megmaradt csomagokból mindig jutott a nagycsaládosoknak, a civil és egyházi karitatív szervezeteknek és a bölcsődéknek is" - írta közösségi oldalán. Mint ismert, a polgármester-választáson a momentumos, az ellenzéki pártok által támogatott Déri Tibor nyert, és egyik legelső dolga az volt, hogy megvonta a nyugdíjasok támogatását.

Ahogy arról korábban már írtunk, Déri Tibor mindjárt az első közgyűlésen 50 embert rúgott ki, pártkatonákkal helyettesítve őket: A helyi médiacég élére például egy antiszemita jobbikos pártkatonát nevezett ki. Ezek után egyetlen hónap alatt kétmilliárd forintot tüntettek el Újpest kasszájából, a 9 milliárdos pluszból mindössze 7 milliárd maradt. Eközben sürgősséggel megemelték az alpolgármesterek fizetését, 30 fővel növelték a bizottsági tagok számát, és nem osztották ki a Szociális Munka Díjat, amit eddig minden évben kiosztott az önkormányzat.

A baloldal a saját zsebét tömi, a Fidesz az embereknek segít

Korábbi cikkünkben átfogó képet adtunk azokról a budapesti kerületekről, amelyekben a baloldali pártok átvették a hatalmat. Gyakorlatilag mindenhol megemelték a tisztségviselők és a képviselők fizetését, több alpolgármestert neveztek ki, és az ismerőseiket helyezték pozícióba. Összegzésünkből kiderült, hogy

  • a legmagasabb képviselői fizetések Zuglóban születtek,
  • az alpolgármesterek száma a II. kerületben emelkedett a leglátványosabban,
  • a XV. kerületben Németh Angéla még a saját fiának is bizottsági pozíciót adott; magának pedig kétmilliós jutalmat,
  • Pesterzsébeten emelték meg a leggyorsabban saját fizetésüket a képviselők.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány alapos elemzést készített a témában, levezetve, mennyivel több közpénz folyt el október közepe óta. Budapesten, az újonnan felálló testületekben az ellenzéki pártok által vezetett kerületeknél 14-gyel több alpolgármester kapott lehetőséget. Ugyanez a kormánypártiaknál csak 1. Ennek köszönhetően az ellenzék vezette kerületek 30 százalékkal többet költenek erre - írta az elemzőcég.

Tanulmányukból kiderült, az októberi választást követően az újonnan megalakult testületekben az alpolgármesterek száma 71-re emelkedett úgy, hogy a kormánypártok által vezetett testületekben a rendelkezésre álló információk szerint 1-gyel, míg az ellenzéki testületekben 14-gyel nőtt ez a szám. A költségeket tekintve - három kerület kivételével - 48 340 410 forintot keresnek az alpolgármesterek összesen, ami mellé 6 877 646 Ft-nyi költségtérítés jár.

Karácsony Gergelyék belelendültek: sok pénz megy az ellenzéki politikusok zsebébe Fotó: Koncz Márton - Origo

Politikai hovatartozás szerint ez úgy néz ki, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek átlagosan 2,7 millió forintot fordítanak az alpolgármesterek díjazására, míg ugyanez a szám a kormánypárti kerületek esetében 2 millió forint. Tehát

az ellenzéki kerületek 30 százalékkal több forrást fordítanak az alpolgármesterek fizetésére, mint a kormánypártiak.

Fővárosi Közgyűlés

Nemcsak a kerületekben, hanem a budapesti Városházán is elkezdődött a pénz- és pozícióosztogatás. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén Karácsony Gergely javaslatára arról döntöttek a képviselők, hogy a korábbi háromról ötre növelik a főpolgármester-helyettesek számát, akiknek a fizetését átlagosan kétszázezer forinttal megemelték. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kiszámolta, hogy 200 millióval költenek többet a helyettesek fizetésére, mint Tarlós István ideje alatt.

Az egyik legkirívóbb döntés az volt, hogy Karácsony Gergely öt évre bebetonozta Kálmán Olgát, ami azt jelenti, hogy a bukott tévés ez alatt az idő alatt 60 millió forint alapfizetést kap majd, és erre még jöhetnek eseti megbízatások és jutalmak.