Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén elfogadta az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkező törvényt. Az ellenzék ismételten nemet mondott a béremelésre, pedig korábban nagy hangon követelték a fizetések növelését.

Rendkívüli ülést tartott kedden az Országgyűlés. Az ülésnapot a kormány kezdeményezte, hogy még idén elfogadhassák a bírók és ügyészek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot. A múlt héten ugyanis az ellenzék leszavazta a javaslatot, és mivel néhány fideszes képviselő tévedésből rossz gombot nyomott meg, nem volt meg a szükséges többség.

Az Országgyűlés a keddi szavazáson kétharmados többséggel elfogadta a törvényjavaslatot.

Ekkora béremelés jöhet

A törvényjavaslat többek között az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkezik. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban elmondta, a bírók és az ügyészek 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékos illetménynövelésben részesülnek.  "Az Európai Unióban a második legalacsonyabb fizetések a magyar igazságszolgáltatásban vannak, és átfogó illetményrendezésre legutóbb 2004-ben került sor" - mondta a miniszter.

Jelentősen emelkedik a bírók fizetése (Képünk illusztráció)Forrás: MTI/Krizsán Csaba

 

Az ellenzék nem támogatta a béremelést

Bajkai István fideszes képviselő emlékeztetett, hogy néhány éve Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőként időszerűnek nevezte a bírák érdemi fizetésemelését, a szintén szocialista Varga László pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte a bírák bérrendezésében teljes körű politikai konszenzus van a Házban. Bajkai István hozzátette, hogy a Jobbik is többször felszólalt a bírák és az ügyészek fizetésemelése ügyében, például a párt korábbi parlamenti képviselője, Staudt Gábor "az asztalt verte az ügyben". 

Most azonban egyetlen ellenzéki képviselő sem szavazta meg a bírák és az ügyészek illetményemelését - mondta Bajkai István.

Közölte: a kormány javaslata szerint 2020. január 1-jétől a bírák átlagosan 32 százalékos, míg az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesülnének, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékkal nőne a bérük. Ezzel európai uniós szintre emelkedik a bírák és az ügyészek javadalmazása - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az intézkedés mintegy háromezer bírót és kétezer ügyészt érint. A fideszes képviselő elmondta azt is, hogy a bírák illetményemelésére jövőre 9,5 milliárd forintot, az ügyészekére pedig 4,5 milliárdot szánnak.

Amikor a kormány beterjesztette ezt a javaslatát,  azt gondoltuk, hogy az elmúlt évek ellenzéki ígérgetései után ezt az átfogó illetményemelési javaslatot az ellenzék meg fogja szavazni. Nem így történt, egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg - fejtette ki. A Fidesz-KDNP ezzel szemben teljes mértékben támogatja az illetményemelést, ezért kedden az Országgyűlésben meghozzák a szükséges döntést - mondta Bajkai István.