Valószínűleg közös sírba temetik azt a két gyereket, akiket a hétvégi láthatáson apjuk, H. Gábor megfojtott. A két lányt és a kisfiút anyjuk azért vitte a frissen szabadult, börtönviselt férfihoz Győrbe, hogy együtt töltsék a hétvégét. Gyászoló szomszédok, rokonok és iskolatársak osztottak meg részleteket a borzalmas családi tragédiáról.

Hétvégi láthatásra érkeztek gyerekei a Győrben élő H. Gáborhoz, aki állítólag imádta nevelt 13 éves lányát, Lilit, és saját gyerekeit, a tízéves Márkot és a hatéves Lénát.

Vasárnap azonban valami történt, az apa váratlanul gyerekeire támadt. 

Míg a két nagyobbat, zárt ajtó mögött fojtogatta, legkisebb lányának, Lénának egy mesefilmet rakott be, hogy elterelje a figyelmét. Miután végzett a lánnyal és a fiúval, felakasztotta magát. 

Ezután az óvodás kislány órákig volt összezárva halott testvéreivel, az anyjának a telefonban annyit mondott, hogy testvérei nem mozdulnak, és valami piros van az arcukon".  A helyszínre érkező rendőrök az apát a zuhanyzó kövén találták meg.

A Szombathely mellett élő nagymama sírva említette a Blikknek, hogy unokái nemrég jártak nála, és együtt mentek ki a nagyapjuk sírjához. 

Az interneten olvasgatva döbbentem rá, hogy az én unokáimat ölte meg az apjuk. Képtelen vagyok felfogni, hogy nincsenek többé. Mindig féltettem Ancsát a férjétől. Évekig könyörögtem a lányomnak, hogy váljon el Gábortól. Minden unokám kedves a szívemnek, de a legnagyobbat hároméves koráig én neveltem, mert az anyja Ausztriában dolgozott" 

- mondta az asszony könnyek között.

A férfi korábban azért ült börtönben, mert 2016-ban féltékenységében 

kalapáccsal és szikével támadt feleségére, amikor kiderült, hogy a nőnek viszonya van. A nőnek beverte a koponyáját, majd többször meg is szúrta. 

Három évvel ezelőtt Ancsa vérző fejjel, négykézláb kúszott át hozzánk, amikor rátámadt a férje. Válságos állapotban vitte el a mentő. A férje addig normálisnak tűnt, bár tudtuk, hogy féltékenykedik"  – mondta el egy régi szomszéd.

Amíg az apa börtönben volt, felesége és gyerekei rendszeresen látogatták. Ismerősei nem értették, hogyan kötődhet az anya ahhoz a férfihoz, aki kis híján megölte őt.  A nő azzal érvelt, hogy még mindig szereti, és megbocsátott neki. Még azt is elhitte neki, hogy gondoskodó, felelősségteljes apa, ezért megengedte neki, hogy találkozzon a gyerekeivel. 

Legutóbb hosszan kérleltem a lányom, hogy ha el is viszi az apjukhoz a gyerekeket, legalább ne hagyja őket hétvégére nála. Féltem, hogy bántani fogja az unokáimat. De Ancsa nagyon akarta, hogy együtt töltsék a hétvégét. Ez lett belőle" – mondta Margitka.

Az anyának fogalma sem volt, mitől borult el a volt férje agya. A rendőrök nem engedték, hogy megnézze halott gyermekeit, akiket valószínűleg közös sírba temetnek majd. 

Az alapügyben készült igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a terhelt a cselekmény idején beszűkült tudatállapotban (tudatzavar) volt, amely a terhére rótt cselekmény társadalomra való veszélyességének felismerésében súlyos fokban korlátozta. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették"  – írta a Blikknek a Szombathelyi Törvényszék.

A törvényszék szeptemberben  pártfogó kirendelésével feltételesen szabadlábra helyezte a férfit, aki Győrben munkást és lakást szerzett.  A bíró szerint ez csökkentette annak esélyét, hogy Szombathelyen élő családját bántsa. 

A Szombathelyi Járásbíróságon megvonták a férfitól a szülői jogokat, korábban megtámadott felesége azonban kiállt mellette, és a bíró háta mögött megegyezett vele a láthatás szabályairól. 

A gyilkosság helyszínén apró mécsesekkel emlékeznek meg a tragédiáról a ház lakói. A szomszédok sosem gondolták volna, hogy Gábor ilyen szörnyűségre képes. 

Nemrég költözött ide, sokszor dohányoztunk együtt, normális, barátságos, kimondottan kedves embernek tűnt. Pont ez előtt a szörnyűség előtt mesélt arról, hogy mennyire várja, hogy jöjjenek hozzá a gyerekek, mindig nagy szeretettel beszélt róluk"  - mondta el a Borsnak egyik szomszédjuk, Molnár Istvánné Éva. Az asszony hozzátette, hogy arról, hogy börtönben ült a költözés előtt, a férfi mélyen hallgatott.

A szomszédok csak annyit láttak, hogy a férfi elvált, és szorgalmasan dolgozik. 

A nagy hangzavar tűnt fel, és hogy a kislányt ölben hozzák le a lakásból. Bizonyára az ünnepek közeledtével valami elpattant Gáborban. De erre nincs magyarázat"  – idézte fel Éva a szörnyű emlékeket.

A kislány a felhangosított rajzfilm ellenére mindent hallott, ami a szomszéd szobában történt. Állítólag olyan sokkot kapott, hogy járni sem tudott, ölben hozták le az emeletről,  és azóta a győri kórház pszichiátriai osztályán ápolják.

A 13 éves Liliána szombathelyi iskolájában fekete zászlóval gyászolják a halott kislányt, osztálytársai azóta is sokkos állapotban idézik fel a történteket: 

Lili nagyon jóban volt a nevelőapjával, szinte igazi apjaként szerette, örömmel kísérte el kistestvéreit hozzá"  – mondta könnyes szemmel a lány egyik barátja.

A gyerekek az anyjukkal, T. Annamáriával éltek egy szombathelyi lakásban: 

Annamária támogatta, hogy a gyerekek találkozzanak az apjukkal. Gondolom, azt hitte, hogy Gábor megjavult, a gyerekeket sosem bántotta – mondta a Borsnak az egyik szomszéd, aki hozzátette: a lakók sosem értették, az őt ért támadás után Annamária miképp bízhatott meg a férfiban. A szomszédok emlékezetébe mélyen beleivódott az a szörnyű nap, amikor a szétvert arcú, több sebből vérző Annamária az életéért küzdve kúszott ki a lakásából és könyörgött oltalomért. 2016-ban hajszálon múlott a nő élete. Most a férfi azokét vette el, akik a legtöbbet jelentettek Annamária számára" 

 - mondta a Borsnak az egyik szomszéd.

Ha ön is úgy érzi, segítségre van szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is!