Az ünnepek alatt is lesz véradás

2019.12.17. 09:52

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese kedden az M1 aktuális csatornán beszélt az ünnepi véradásról.

Itt azt mondta, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepek alatt is lesz véradás.

A főigazgató-helyettes azt mondta, hogy a legrövidebb ideig eltartható vérkészítmények öt napig használhatók, ezért nem megengedhető, hogy ne legyen véradás a két ünnep közötti időszakban. December 27-én minden vérellátó ki fog nyitni, és 7.30-tól 12.00-ig várják a véradókat.

Véradás - illusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Azt is mondta, hogy a munkaszüneti napokon a levett vér átlagos mennyiségének csak 35-40 százalékát használják fel, de ezt viszont biztosítani kell, hiszen ebben az időszakban nincs utánpótlás.

Nagy Sándor hozzátette, évente mintegy 250 ezren adnak vért, 200 ezer ember pedig rendszeresen megteszi ezt. Alkalmanként 4,5 deciliter vért vesznek le.

Kampányfilmmel hívja fel a figyelmet az OVSZ a véradás fontosságára

Te mit adsz karácsonyra? címmel kampányfilmet készített az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradás fontosságára.

Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kedden a kisfilm bemutatásakor, a budapesti Szent Margit Kórházban kiemelte: a vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban.Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás.

Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója elmondta, hogy a kórházban évente legalább kétszer tartanak véradást, hiszen elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításakor.