Két nap után válaszoltak Karácsonyék, hogy Alföldi Róbertet akarják-e Eszenyi Enikő helyére

Vágólapra másolva!
Kétértelmű, maszatoló és kioktatónak szánt választ küldött az Origónak a Főpolgármesteri Hivatal a Vígszínház igazgatóváltásának ügyében. Egy viszont biztos: nem írták egyértelműen, hogy nem számolnak a Nemzeti Színházat a Gyurcsány-kormány megbízásából vezető Alföldi Róberttel. Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes továbbra sem válaszolt kérdéseinkre, ami nehezíti a tisztánlátást. Ami tény: Gy. Németh Erzsébet az ATV-ben egész példátlan módon egyetértett azzal, hogy saját, hivatalban levő igazgatónője, Eszenyi Enikő ellen tüntettek. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn kérdeztük meg a Főpolgármesteri Hivatalt és Gy. Németh Erzsébet humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettest a Vígszínház körüli helyzetről. Azt szerettük volna megtudni, hogy tervez-e a főváros cserét a budapesti színház élén, és pontosak-e az információink, miszerint Alföldi Róbert válthatja-e Eszenyi Enikőt. És ha igen, akkor mi ennek az oka?

Nehezen válaszoltak

Kétnapos késéssel a Főpolgármesteri Hivataltól befutott egy meglehetősen kétértelmű válasz.

"Az Origo újságírójának képzeletében fogant feltételezés nem tekinthető reakcióra méltó kérdésnek. A tárgyban javasoljuk az érintett, elmúlt hetekben tett sajtónyilatkozatainak tanulmányozását."

Karácsonyék válaszát cáfolatként, de megerősítésként is lehet értelmezni. Egy biztos:

nem írták azt, hogy Alföldi nem lesz a Vígszínház igazgatója.

Az érintett sajtónyilatkozatán azt érthetik, hogy Alföldi azt nyilatkozta, hogy nem tervezi, hogy színházigazgató lesz. Ez a mondat nem jelent viszont semmit, duplán. Alföldi arról is beszélt korábban, hogy külföldön kényszerül dolgozni, és hogy itthon alig kap munkát. Ezzel szemben az igazság az, hogy minél távolabb kerülünk a Nemzeti Színház körüli, általa generált 2013-as cirkusztól, annál kevesebb meghívást kap külföldre. És az sem igaz, hogy nem kap munkát itthon - állandóan Magyarországon dolgozik, Szegedtől Szombathelyig, a Centráltól a Radnóti Színházig, és folyton-folyvást az Átriumban rendez és gyakran játszik is. A Centrál Színházban például a szörnyű magyarországi közállapotoktól depressziós alkotóművész egy mókás operettben (hivatalosan: musicalben) ugrabugrál.

Arra is utalnak Karácsonyék, hogy az egész Eszenyi-Alföldi csere az Origo újságírójának az agyszüleménye. Ez akár cáfolatszerűségnek is értelmezhető, de a folytatás már gyanús: mivel a kérdés hülyeség, nem is cáfolják.

Értjük, hogy ne értenénk a választ: amennyiben úgy látják, hogy éppen a Vígszínház társulatán belül lenne a legnagyobb botrány abból, ha Alföldit akarnák odatenni, nyilván visszalépnek. Ha a legismertebb színészek nem szeretnének Alföldi uralkodása alatt dolgozni, a konfliktusokat kerülő Karácsony más útját választja, hogy meghálálja Alföldi kampánybeli szolgálatait. És akkor mondhatják: ők megírták az Origónak, hogy nem lesz Alföldi. Ha meg mégis Alföldit próbálják igazgatóvá tenni, ezt a válaszlevelet könnyű kimagyarázni.

Karácsony Gergely hivatala kétértelmű választ adott kérdéseinkre Fotó: Koncz Márton - Origo

Nem könnyíti a tisztánlátást az sem, hogy ellentétben a főpolgármester hivatalával, Gy. Németh Erzsébet továbbra sem reagál megkeresésünkre. Mint ismert, az önkormányzati választást követően a Gyurcsány-párt politikusa lett a humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes, így értelemszerűen komoly befolyása van a Vígszínház sorsának alakulására. Az ATV-nek adott hétfői interjújából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy nem támogatja Eszenyi Enikőt a folytatásban, ez pedig némileg szembemegy Karácsonyék maszatoló válaszával. Az adásban egyébként arról beszélt, hogy helyénvaló volt az Eszenyi elleni tüntetés, igaz, szerinte arra nem a színházban kellett volna sort keríteni. Mint ismert: Eszenyi Enikő bűne, hogy nem csatlakozott a három színház tüntetéséhez. (A Vígszínházon kívül még 25 másik pesti színház sem csatlakozott, és egyetlen vidéki sem. A szexuális zaklatási botránnyal lebukott Katona mellett a Karácsonyék által éppen most újból kinevezett Mácsai Pál színháza, az Örkény, illetve a Radnóti tüntetett.)

Terror alatt tartják

A balliberális kulturális elit bizalma tehát az után ingott meg Eszenyiben, hogy az nem ment el a szexuális zaklató Gothár Péter és színháza, a Katona József Színház melletti szimpátiatüntetésre. Lejárató cikkek sorozata jelent meg róla, ismeretlenek - politikai üzenetet megfogalmazva - megzavarták az általa irányított Vígszínház egyik előadását. A Hírklikk nevű portál vitte a prímet: a témával foglalkozó vezércikkükben egészen odáig merészkedtek, hogy megfenyegették Eszenyit. "A hatalomhoz való alkalmazkodás, törleszkedés" útjára tévedt, ami csak egy ideig járható" - írták.

Több cikkben is foglalkoztunk azzal (itt, itt és itt), hogyan reagált a balliberális kulturális elit arra, hogy az egyik tagjuk az övékétől némileg ellenkező véleményt mert megfogalmazni, és hogyan válhat pillanatok alatt kegyvesztetté köreikben.