Magyar bankautomata-robbantókat fogtak el Németországban, de Magyarországon is gyanúsítottként hallgattak ki négy férfit az üggyel összefüggésben - írta meg a Zsaru Magazin.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a német rendőrök közösen számolták fel a Hajdú-Bihar megyei bűnözői csoportot - írta a lap.

Felidézték: a Frankfurt am Main-i Főügyészség 2018-ban európai nyomozási határozatot bocsátott ki a 41 éves K. Tamás és két magyar társa ellen.

Ingatlanokat, autókat vettek a pénzből

Gál András ezredes, a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztálya debreceni bűnüldözési osztályának vezetője a lapnak elmondta: a német hatóságoktól arról értesültek, hogy a férfi bűntársaival közösen

két különböző összetételű gázkeveréket vezetett be németországi bankautomatákba. A különböző anyagok elegyet alkotva elektromos szikrát generáltak, majd felrobbantak. A detonáció ereje szétfeszítette az automata külső házát, így az elkövetők a benne található, bőrönd nagyságú pénzkazettákhoz már könnyen hozzáférhettek. A tettesek az így zsákmányolt pénzzel visszatértek Magyarországra.

A rendőröknek az lett gyanús, hogy nagyon gyorsan meggazdagodtak. A három férfi néhány hónap alatt több ingatlant is vett Magyarországon, illetve új autókat vásároltak. Emellett bankszámlájukon visszakövethetetlenül halmozódott fel egy nagyobb összeg.

Az ügyben Magyarországon a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség pénzmosás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amelynek során az is kiderült, hogy a Németországban elkövetett bűncselekményekből szerzett vagyont K. Tamás és társai Magyarországon a saját cégeiken keresztül mosták tisztára.

100 millió forintot zsákmányoltak

A német és a magyar rendőrség közös nyomozócsoportot hozott létre az ügyben, a nyomozással párhuzamosan vagyon-visszaszerzéses eljárást is elrendeltek.

A német rendőrök december 7-én fogták el a Hajdú-Bihar megyéből kiutazó K. Tamást és két társát, a 39 éves K. Balázst és a 45 éves Z. Zsoltot, akik a gyanú szerint részt vettek a bankautomaták kifosztásában. Ellenük a német hatóságok robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

Az eddigi információk szerint a társaság nyolc automata sikeres kifosztásával hozható kapcsolatba, de a külföldi nyomozók további eseteket is vizsgálnak. A jelenlegi adatok szerint 300 ezer eurót, mintegy 100 millió forintot szereztek. A német rendőrök a magyar gyanúsítottakon kívül elfogták a bűnözői csoport egyetlen német állampolgárságú tagját is.

Befagyasztották a számláikat

Magyarországon a KR NNI munkatársai a további társtettesek elfogására, a bűncselekményekkel összefüggésbe hozható bizonyítékok lefoglalására, valamint az elkövetők illegális úton szerzett vagyonának elvonására december 11-ére szerveztek összehangolt bűnügyi akciót a német rendőrökkel közösen.

Az akcióban több mint 100 rendőr vett részt.

Ennek során Hajdúnánáson, Nyíregyházán és Budapesten további négy férfit fogtak el a rendőrök. Az akció összesen a hét férfit, illetve a hozzájuk köthető húsz helyszínt érintette.

A gyanúsítottak otthonaiban kutatásokat tartottak, forint és euró készpénzt foglaltak le, továbbá lőfegyvert és lőszereket, ingatlant és két gazdasági társaságban lévő üzletrészeket vettek zár alá, bankszámláikat befagyasztották, a pénzintézeti széfjeiket átkutatták - ismertette Gál András.

Felszámolták a bűnbandát

A négy elfogott magyar férfit a rendőrök a német jogszabályok szerinti robbanóanyaggal elkövetett robbantás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

Forrás: ORFK/Antal_N

A nemzetközi bűnügyi információcserének köszönhetően a két ország rendőrei a bűnözői csoport mind a nyolc tagja ellen eljárást indítottak, felszámolva ezzel a bűnbandát - összegezte Gál András alezredes.

A hatékony nemzetközi együttműködés érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság összekötő tisztet is delegált Németországba az ügyben.