Ezért vagyunk agresszívebbek karácsonykor

Christmas holiday stress Holiday Men Males Sale Celebration Facial Expression Santa Hat Sulking Adult Looking Commercial Activity Santa Claus Irritation Christianity Caucasian Ethnicity Hat One Person Frustration Failure Hopelessness Emotional Stress Sadn
Stressed man is shopping gifts for christmas with red santa hat angry and distressed
Vágólapra másolva!
A karácsony közeledtével az emberek többsége stresszes a készülődés, a vásárlás, és a sok elintéznivaló miatt. Ilyenkor még a leghiggadtabb emberek is elveszíthetik a türelmüket, eluralkodhat rajtuk a magány, vagy éppen az agresszió. A lopások mellett az erőszakos bűncselekmények is gyakoribbá válnak. Legutóbb két férfi esett neki egy másiknak gázfegyverrel olyan dolgok miatt, amelyekkel az év többi szakában lehet, hogy nem foglalkoztak volna.
Vágólapra másolva!

Először feleségét támadta meg, aztán lövöldözni kezdett

Egy 35 éves tolnai férfi vasárnap meglátogatta gyerekeit Bátaszéken. A látogatásból azonban rendőrségi ügy lett, ugyanis már az utcán összeveszett a feleségével.

A nő segítségére sietett egy másik férfi, akit az apa először lökdösni kezdett, majd többször rálőtt a gázfegyverével.

A rendőrök a helyszínen elfogták az erőszakos férfit, majd fegyveres garázdaság és súlyos testi sértési kísérlet miatt indítottak ellene eljárást.

Lövöldözés a parkolóhelyért

Egy másik férfi azért veszett össze néhány napja egy nyugdíjassal, mert az elfoglalta a parkolóhelyét. A 37 éves, budapesti férfi először csak üvöltözött, amiért beálltak a parkolóhelyére, aztán berohant a házba. Nem sokkal később egy gázfegyverrel tért vissza, és a levegőbe lőtt többször. A társasház egyik lakója próbálta megnyugtatni,

de a férfi rászegezte a pisztolyát az idős szomszédjára, majd a pólójánál fogva megragadta és ellökte a 72 éves férfit, aki elfoglalta a parkolóhelyet.

Az idős férfi elesett, fejét pedig beütötte a járdaszegélybe. A rendőrök elfogták a támadót, az engedéllyel tartott fegyverét pedig lefoglalták. Ellene eljárás indult.

Bunyó karácsonyig

Tavaly karácsonykor négy férfi is összeverekedett Szentgálon, egy kocsma előtt. A 20, 21 és 22 éves hajmáskéri és a 27 éves szentgáli férfi először csak összevesztek, aztán egymásnak is estek.

Egyikük megsérült a verekedésben.

Mindegyiküket bevitték a rendőrkapitányságra, ahol csoportos garázdaság miatt hallgatták ki őket.

Garázdaság az utcán

Szintén tavaly történt, hogy egy akkor 26 éves férfi megrongált egy égősort az utcán. A férfi részeg volt, és a hajnali órákban az V. kerületi Szabadság téren tartózkodott egy társával. A tér és az Október 6. utca sarkán lévő karácsonyfáról földre került egy fényfüzér, amelyet a két férfi felvett.

Az égősort végighúzták a földön, felborítva ezzel több cserepes növényt.

A férfi ellen garázdaság miatt emeltek vádat, a bíróság pedig próbára bocsátotta végül.

Holttest az ajándékokon

2011 decemberében az egyesült államokbeli Jacksonville-ben holtan találtak egy 67 éves nőt, egy halom karácsonyi ajándékon fekve.

Gyilkosa az akkor 40 éves Patty White volt, akit az áldozat, Michele O'Dowd többször befogadott már az otthonába.

A nő nemcsak a család barátja volt, hanem O'Dowd unokaöccsének párja. A nő akkor bukott le, amikor az asszony hitelkártyáját használta. A rendőrök elfogták, a bíróság pedig 45 év börtönbüntetésre ítélte.

Ez okozza a karácsonyi stresszt

Hiába kellene az adventi időszaknak arról szólnia, hogy lecsendesedünk és ráhangolódunk a karácsonyra, sok esetben nem ez történik.

A szakember szerint ilyenkor egyfajta karácsonyi zsongás alakul ki, az emberek elveszítik a fejüket, és sokszor úgy viselkednek, reagálnak, ami eltér a megszokottól, az átlagtól.

Éppen ezért sokszor abnormális viselkedést láthatunk.

- magyarázza Makai Gábor.

A klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta azt is hozzáteszi, hogy olyan emberekből válthat ki ez az időszak agressziót, akik nem tudják csökkenteni a feszültségüket.

Makai Gábor Fotó: Mudra László - Origo

Arról is beszél, hogy a karácsonyi stresszből szorongás is kialakulhat. Előbbi azért, mert az emberek azt érzik, hogy meg kell felelniük, vagy éppen, mert hömpölygő tömeg van mindenhol.

"Ez átcsaphat szorongássá, ilyenkor már az adott embert maga alá gyűrte a karácsony. Elkezd kompenzálni: nem az ünnepről szól a karácsony, hanem, hogy kényszeresen túllicitálja a szomszédot, a szüleit, mindenkit. Neki legyen a legnagyobb fája, a legfinomabb bejglije – valahogy beindul ez a motor, amiből nagyon nehéz kiszakadni ilyenkor. Ez egy mókuskerék, amibe ha belekerül az ember, akkor önmagát hajtja, és észre se veszi, hogy kimerül."

Az intenzív feszültség pedig veszekedésekhez vezet. Sokszor olyan embereknél is, akik korábban nem voltak agresszívek, de a felhalmozódott feszültség miatt egyszer csak "kirobbannak".

A szakember szerint a stressz csökkenthető, és megelőzhető is azzal, hogy ha megtervezzük, mit szeretnénk ajándékozni a hozzátartozóinknak, és nem próbáljuk meg felülmúlni a többi embert. Így elkerülhetjük a hömpölygő tömeget, és a túlköltekezést is.